Södra Portugal

Från Figuera Da Foz seglade vi till São Martinho tillsammans med brittiska katamaranen Wilderness. I São Martinho ankrar man i en nästan cirkelformad vik. Vågorna kan bli lite jobbiga i den grunda mynningen.

I São Martinho ankrar man i en grund vik. Vackert och med fina stränder omkring.

Ankrade i Peniche som är en ganska trist fiskehamn. Trots att man ankrar innanför pirarna blir det ganska gungigt av alla fiskebåtar som åker in och ut hela tiden.

Udden väster om Peniche

I Cascai ankrade vi öster om pirarna i ett skyddat och fint ankringområde. Många fina katamaraner! Här ligger också White Pearl med Thomas ombord, Mia var en sväng till Sverige. Vi bjöd Thomas på grillmiddag hos oss när vi kom och var på en fin och trevlig middag på White Pearl dagen efter.

Trevlig middag ombord på White Pearl. Verkar väl som vi har det bra…?
Thomas demonstrerade den flotta blåbelysningen under vattnet när vi for tillbaka till oss med jollen

På natten försvann vinden och alla ankarliggare vred sig åt olika håll. Kändes som att vi kom lite nära en stor Lagoon katamaran så Björn satt uppe i gryningen och kollade, men vi var nog inte så nära. Cascais är vackert och trevligt och allt man behöver finns inom bekvämt avstånd.

På seglingen till Sines hade vi en fartfylld undanvindssegling med mycket delfiner omkring oss.

I Sines träffade vi Petra och Jens på L32:an Mouni. De har varit ute i ett år och är nu på hemväg. De var ombord hos oss på lite vin och ost på kvällen.

Petra och Jens som är på längesegling med sin L32

Vi pratar också lite med Lars och Mari på Anemone men de är inte ombord när vi knackar på för att bjuda in dem till kvällen.

Vi ville ”Dry Out” på marinans betongramp, det vill säga låta tidvattnet torrsätta båten, så vi kunde tvätta botten. Det fick vi inte göra av miljöskäl. Vi vandrade upp till staden Sines som ligger ganska högt över marinan.

Staty i Sines av  Vasco da Gama som är född i Sines.  Vasco da Gama var den som verkligen upptäckte sjövägen till Indien

Lång etapp till Portimão som ligger på Algarvekusten dvs. Portugals sydkust. Vi gick inte till Lagos denna gång eftersom vi varit där tidigare.

Läcker kust i södra Portugal

I Portimão ankrade vi innanför pirarna tillsammans med många andra längeseglare och inte minst många katamaraner.

Grillning går bra även kvällstid tack vare grillbelysningen!
Björn nitar fast nya antennen masttoppen

Vi monterade ny VHF-antenn som Björn fått av kamraterna i Sticklinge Udde Båtklubbs styrelse. Även kabeln i masten och båten byttes till ny kabel med extremt låga förluster.
Att sitta i masttoppen och jobba i några timmar är inte så lätt när masttoppen far fram och tillbaka av svallvågorna från passerande båtar.
Mätning med stående vågmeter och mottagningen av AIS signaler visade att vi fick ett fantastiskt bra resultat! Visste inte att de gamla grejorna var sååå dåliga!

Vi var bekväma och tog en tur med ”turisttåget genom Portomão
Ljusen högt på himlen är inga stjärnor utan ankarlanternor på andra båtar. Vi låter det alltid lysa i sittbrunn och salong för att det ska finnas ljus mer i ögonhöjd

I Portimão träffade vi Superamelen Lady Anilla med  Jonas och Annsofi som kom för en pratstund över relingen och vi blev ombordbjudna på en öl på Gecco 39:an Windwalker.

 

5 reaktioner på ”Södra Portugal”

 1. Hej hej,

  Kul att se att ni har det bra. Ni gör en sådan där resa som många drömmer om att göra hela livet. Men ni gör det!

  Men en liten trivial fråga: Hur kom Björn upp i masttoppen? Visst, med hjälp av skotvinschen, men tyngden trollar man inte bort helt ändå. Har ni motorvinsch?

  Jag blir mycket imponerad av all teknik ni tycks ha ombord. Det verkar som om det inte är någon skillnad mot hemma. Driver ni även elapparater på 220 volt eller kör ni allt på 12-volt?

  Var rädda om er!

  1. Vi har elwinsch till hjälp. En inverter på 2kw gör att vi kan använda el nästan som hemma. 1000w solpaneler står för laddningen. Räcker till nästan allt men kyl, frys, induktionshäll, watermaker, kaffekokare, varmvattenberedare etc. drar mycket så lite får man tänka till och varmvatten kör vi bara ibland på batteriström. Nu har vi också två nya generatorer på 90 amp vardera så vid motorgång laddar vi bra. 500 Ah litiumbatterier kan ta emot mycket laddning på kort tid även om de är ganska fulladdade till skillnad från blybatterier som tar lång tid att ladda.

 2. Pensionering i Portugal? Ni ser ut att ha det bra.
  Hur lång är överfarten till Kanarieöarna och tar ni den i ett svep?
  Njut!

  1. Det är ont om hamnar på vägen. Man kan gå via Madeira men där har vi varit som charterturister ganska nyligen så vi går direkt om vindarna bär. Madeira är inte heller mycket närmare.

 3. Så kul att ni går till Isla Graciosa, vi gillade den ön. Hoppas ni hade en fin överfart dit. Idag spöregnar det i Vaxholm så det blir en innepysslar dag. Igår var vi på OSK föredrag om Kuba, spännande tyckte vi så nu åkte Kuba högre upp på önskelistan 🙂 Fair Winds!

Kommentarer inaktiverade.