Nu har vi varit 3 veckor på St Martin. Vi gick in igenom bron på franska sidan och ankrade i lagunen som delvis tillhör Frankrike och delvis Nederländerna. Det låter lugnt och stilla att vara ankrad i en lagun men vinden varierade hela tiden mellan 3 och 18 m/s och mycket vågor! Med bra ankare och drygt 40 meter kätting på 3 m djup så låg vi tryggt men guppigt! Härligt umgänge med andra seglare, klicka på bilderna för bildtexter. Vi firade Johns 60-års kalas ombord på 57 fots katamaranen Joline. Fantastiskt att kunna ha dans i sittbrunnen utan att det blir trångt! Många häftiga båtar ligger både på franska och holländska sidan av ön. Igår var det avskedsmiddag med Janne och Christina som vi umgåtts mycket med för imorgon planerar vi att segla mot Curacao! Följ vår översegling här: https://forecast.predictwind.com/trac…/display/ThinkTwice/
Vi kom igenom broöppningen med våra 6,5 m bredd.Seglarna träffas ofta på Soggy Dollar eller Naked Pirat. När Ocean Cruising Club hade träff och alla var på bryggdäcket höll det på rasa samman!Nella, Pauline från New Zeeland, Christina, Janne, John från UK och Björn på middag på Think Twice. Vi alla känner varandra från Ocean Cruising Club Rallies i USA.Utsikt från Fort Louis. Lagunen syns i bakgrunden.Kända långseglarna Hjalle och Brittis ombord på Think Twice tillsammans med oss och Janne och Christina.Nella, Pauline från New Zeeland, Christina, Janne, John från UK och Björn på middag på Think Twice. Vi alla känner varandra från Ocean Cruising Club Rallies i USA.Vi gjorde en utflykt till med bussen till Philipsburg som är huvudstaden på Holländska sidan. Där finns vad de säger är världens minsta bar. Kul men klart vi valde en större…:-)Fritt val hajar (?) eller öl….HmmmSamma generösa erbjudande varje dag!
En skönhet passerar ut från lagunen genom den större bron på holländska sidan.Fest på 57 fots katamaran!Bara några vanliga superyachtar. Finns hur många som helst.
18,8 m/s på vindmätaren.TaxibåtPå väg tillbaka från affären. Två dramaten och flera kassar.Vem vill ha pandemi från Boulangeriet??Think Twice ankrad i lagunenSista middagen tillsammans på St Martin denna gång.
Inlägg från Facebook 20:e januari 2023
Tack alla underbara vänner för all uppvaktning på min födelsedag! Känns helt fantastiskt!Födelsedagen blev väldigt speciell. Vi vaknade tidigt och det var bra vindar för att segla från Vieques i Spanish Virgin Islands, (Puerto Rico) till St Martin så vi lättade ankar i mörkret och seglade iväg! Tog drygt ett dygn med segel och motor. Nella bakade scones till födelsedagsfrukost trots att det var guppigt! Vår ena motor stoppade plötsligt så det blev omfattande motormek på det gungande havet. Efter byte av bränslepump och filter hittade vi ett stopp i röret från tanken till första filtret. Skönt att det gick att lösa men ingen favoritsyssla på födelsedagen! Födelsedagsmiddagen blev på en bra restaurang dagen efter på St. Martin tillsammans med våra mycket goda vänner Christina och Janne, som vi tidigare kompisseglat med i många år.En reflektion: Berömda astronauter har flugit runt månen som är nära jorden, men jag har fullbordat lika många varv runt den avlägsna solen som min ålder!
Man tröttnar inte solnedgångar!Fyren på Puerto Ricos sydvästudde. Vi och Ella ankrade bakom udden några timmar och väntade på att vinden skulle mojna lite.Luftskepp med radar för havsövervakning som släpps upp på 10000 fots höjd i en vajer.Det här fick vi ur bränsleröret med cykelpump!Köttbullar med lingonsylt på födelsedagen. Den riktiga födelsedagsmiddagen fick bli dagen efter på St Martin.Ovädret delade sig snällt i två som gck på varsin sida om ossÄntligen återförenade med Christina och JanneUndantag från min regel att inte lägga ut matbilder. Smaskig födelsedagsmiddag på rest. Tropicana St Martin
Efter nyår seglade vi till George Town, Exumas, Bahamas. Hittills i Bahamas har det inte varit mycket båtar men utanför George Town var det fullt av ankarliggare! Vi bunkrade mat och diesel. Dieseln fick inhandlas med dunkar och transport i jollen. Det är inte lätt att handla mat i Bahamas, mycket begränsat sortiment och chockerande dyrt. Några ganska långa och tuffa seglingsdagar till Great Inagua som är sista ön åt sydost i Bahamas och ligger nordost om Cubas östra ände.
I Matthew Town (hmm nåja mer by än stad) träffade vi äntligen Anders och Berit på svenska segelbåten Ella som vi haft mailkontakt med. Första svenska båten vi träffat denna säsong! Det blev några sundowners och en sillunch, trevligt! Två mindre segelskutor kom inkryssande i hamnen och seglade skickligt in till kajen. Det visade sig vara båtar som kom med leverans av cement från Haiti till Bahamas. Cementsäckarna lossades för hand och skulle sedan vidare med postbåten. Otroligt att 2023 få se seglande fraktbåtar utan motor! Koldioxidneutralt!Klicka på bilderna för mer info! Det är oftast väldigt jobbigt att segla österut i Karibien på grund av ihållande passadvindar som blåser från öster. Nu fick vi ett mycket lovande väderfönster.Det är ca 400 sjömil från Great Inagua till Puerto Rico, ungefär lika långt som från Stockholm till Haparanda. Man seglar längs Haiti/Dominikanska Republiken och söder om Turks and Caicos. Det blev en bra segling med ett otroligt fint månsken om nätterna, ganska lugnt väder och en hel del motorgång. Vi hade sällskap en stund av 8 delfiner, alltid lika trevligt! Skönt komma fram till Puerto Rico. Ön Puerto Rico, liksom US Virgin Islands, är en del av USA men tillhör ingen stat och invånarna kan därför inte rösta i presidentvalet. Puerto Rico har en egen flagga-https://forecast.predictwind.com/tracking/display/ThinkTwice
Nu är jul- och nyårsfirandet slut. Våra tomteluvor och gula nyårhattar från Peru på tork efter tvätt. I Peru ska man bära något gult på nyårsafton.Brödhyllan i butiken…Rationellt! Man lägger soporna på flaket och stoppar in betalningen genom springa över fönstret på den lilla lastbilen. I George Town Exumas Bahamas.Lass med 8 dieseldunkar i jollen från macken i Georgetown.Bilden är suddig för den är tagen med enbart beslyning av månen mitt i natten. Man ser horisonten!Den vänstra delen av det här fina molnet i soluppgången utvecklades till ett riktigt regnoväder.Seglande fraktskutor från Haiti som kom med cementsäckar till Great Inagua. Kryssade in genom det trånga hamninloppet.Sillunch ombord på Think Twice! Björn, Nella, Berit och Anders från Ella.Ella och Think Twice, enda gästbåtarna i Matthew Town Great Inagua.Alltid så svårt att fånga delfinerna på bild…
Inlägg från Facebook 31 december 2022
Bahamas är som man vill att Karibien ska vara! Har du inte varit här så sätt upp Bahamas på din bucket list! Bahamas består av ca 700 öar varav bara 30 är bebodda. Det tar tid att segla genom Bahamas ”skärgård” som är ungefär lika lång som från Stockholm till Kiel i Tyskland. Öarna ligger i långa band med ”cuts” mellan öarna. Varje band av öar har sin egen karaktär. Starka strömmar i cutsen! Det kan vara över 1000 meter djupt på Atlantsidan av öarna och oftast bara några meter på västsidan. Försiktig navigering krävs! Vattnet är kristallklart och vi har sett botten på 19m djup!
Efter mycket trevligt julfirande lättade vi i (jul-) ottan den 25:e december. Ankrade vid en ö utanför Nassau. Inseglingen i mörker var spännande med ström på 3 knop, kraftiga virvlar och smala passager. Vi fortsatte söderut till Shroud Cay Nationalpark i Exumas där vi bland annat tog en lång jolletur genom mangrovelandskapet. Nästa ankring var i Warderick Wells där vi gick en vandring med fantastisk utsikt. Klicka på bilderna!Kort etapp till Thunderball Grotto där delar av Bondfilmen Thunderball spelades in. Grottan har flera ingångar som hamnar under vattnet vid högvatten. Det är ett populärt turistmål men vi hade tur och var nästan ensamma i grottan i början. Vi har varit där tidigare men grottan är häftig och väl värd ett återbesök. Fortsatte vidare hit till White Point på Great Guana Cay där vi nu ligger ankrade utanför en lång sandstrand.Vi tog jollen iland och vandrade helt ensamma på stranden. Var annars i Karibien hittar man en helt egen 2 km lång vit sandstrand? Nu är det bara vi som ligger ankrade här och vi firar nyår ombord med sillunch, skumpa och Skypemöten med familjen. Vi har 25-30 grader i luften och ca 24 grader i vattnet, helt ok för årstiden! Alla vänner önskas ett riktigt Gott Nytt År!
Björn på jolleuren genom mangrovenVår jolletur, se spåret genom kanalerna63 meter lång skönhet (inte 63 fot!!)Vackert i Exumas!Snorkling i Thunderball GrottoEn av ingångarna till Thunderball Grotto som var under vattnet när vi var därMycket fisk i Thunderball GrottoSåna här båtar och katamaraner finns det många i Bahamas. Inte så många enskrovsbåtar.Aldrig mycket vatten under kölen i BahamasNella på ”vår egen” strand i ExumasVårt Rocna-ankare ordentligt nergrävt i botten. Observera hur liten gropen är bakom, det har grävt ner sig direkt.
Det verkar som att många hellre läser på Facebook än på bloggen så från och med nu kommer bloggen att uppdateras med en del innehåll från Facebook. Så om du följer Björn på Facebook kan du sluta att läsa här.
Som vanligt på bloggar är det senast skivna högst upp. Börja gärna läsa längre ner och gå uppåt.
Great Harbour Cay , Berry Islands Bahamas
Alla vänner önskas en underbar GOD JUL och ett fantastiskt GOTT NYTT ÅR från oss här på vackra Bahamas!Vi har gjort spännande aktiviteter varje dag tillsammans med trevliga seglare vi lärt känna här. Bland annat har vi varit på en drygt 20 km lång cykeltur till en grotta i norra änden av ön och i förrgår vadade vi till nästa ö i ögruppen när tidvattnet var lågt. Det det gällde att hinna tillbaka innan vattnet stigit för mycket igen. Vackert och spännande! På kvällarna träffas vi i någon av båtarna för en sundowner (drink med tilltugg), mysigt!
Idag var vi på en ca 5 sjömil lång jolletur och snorklade på vraket av en DC3:a och ett Blue Hole som är ett avgrundsdjupt hål i den annars väldigt grunda sjöbotten.
Great Harbour Cay har en spännande historia där celebriteteter som Cary Grant, Brigitte Bardot och Ingrid Bergman umgåtts på den en gång så exklusiva golfklubben. Ön har också varit centrum för knarksmuggling till USA. Golfbanan klipps fortfarande av lokalbefolkningen men det finns inga hål på golfbanan men många hål i taket på klubbhuset .
En hel familj manatees (eller sjökor som det heter på svenska) kommer ibland för att dricka sötvatten som läcker från en slang. Det är omdiskuterat om det är bra för dem eller inte. Förutom den riktiga julgranen som seglat med oss hela vägen från St Petersburg i västra Florida har vi gjort en julgran med lampor över fördäck. Nella har bakat lussekatter och på julafton blir det pot luck (knytkalas) med övriga seglare – så julstämning blir det trots det varma vädret! Klicka på bilderna för bildtexter!
Vår julgran över fördäckUtsikt inifrån grottanHärliga vita sandstränderBjörn, Nella, Monica och Jason får välförtjänt lunch efter cykelturenBahamas är otroligt vackert och foktomt!Grottans mynning i förgrundenVi fick skjuts av Steven som är chef på Marinan till södra änden av ön så vi kom lagom till lågvattnetJulia Aaron och Nella vadarNella bakar lussekatterBara en av plåtarnaBjörn på jolleturenEn liten del av vraket av DC3:anManatees lever i saltvatten men gillar sötvatten
Till Bahamas
Nu har vi seglat till Bahamas! Vi fick ett bra väderfönster så vi provianterade ordentligt i Marathon, klarerade ut smidigt på flygplatsen och lättade. Det krävs rätt förhållanden för att korsa Golfströmmen. Om vinden är det minsta nordlig så blir vågorna brutala när vind möter ström.Golfströmmen var drygt 2 knop, det låter inte mycket men har stor inverkan på en segelbåt.Vi kom till Bahamas grunda vatten i gryningen vilket kändes bra. Vinden vred och dog ut så det blev mycket motorgång andra dagen. Kom fram till Berry Islands i totalt mörker och ankrade utanför hamnen vid midnatt. Det var spännande att se hur det såg ut på morgonen Nu har vi klarat av alla inklareringsformaliteteroch hunnit med en cykeltur till beachen på andra sidan ön. Här finns många trevliga seglare och katamaraner dominerar. Bra ställeVi borde ha gjort en digital förberedelse för inklareringen i Bahamas (går bara på dator ej mobil eller tablet) men det löste sig ändå med mycket bra hjälp från Great Harbour Cay Marina!(Klicka på bilder för bildtexter.)
Underbar solnedgång och soluppgång. En fördel med nattseglingar.Fil segling i golfströmmenEfter att Think Twice varit i USA i drygt 10 månader kunde vi byta gästflaggan till Bahamas.Think Twice i Great Harbour Cay Marina Berry Islands
Till Florida Keys
Nu är vi i Marathon i Florida Keys hos seglarvännerna Russ och Lynne. Vi gjorde dagseglingar hit med fina ankringar i Everglades underbara nationalpark. Nationalparken är ungefär dubbelt så stor som Gotland.Där vi ankrade var vi helt ensamma, inga lampor, hus eller båtar. Bara vi djurlivet, månen och stjärnorna.Det har varit svaga vindar och mycket motorgång. Djupet är ofta inte mer än 2-3 meter även långt ut till havs. Man vänjer sig… https://forecast.predictwind.com/tracking/display/ThinkTwice
Think Twice i EvergladesBehaglig gennakerseglingLugnet i EvergladesDet känns som att mangrove och träd bara står på en matta av rötterAnkrade långt in i Shark RiverHelr ok slnedgångVi kom under Seven Miles Bridge!Russ visar de knivskarpa foilen på sin brädaDrink med tilltugg på bryggan. Francesca, Lynne och NellaFrancesca och Ben från UK på flerårig bilresa genom Nord- och Sydamerika visade sin Starlink satellitutrustningThink Twice och Blue Highway vid Russ och Lynnes brygga
Efter 10 dagars hårt arbete med att göra iordning Think Twice så kom vi iväg!Var vi befinner oss kan man se på denna länk https://forecast.predictwind.com/tracking/display/ThinkTwice
Avskedsmiddag med Kaffie och Dennis ombord. Dennis seglade med oss söderut till Venice, Florida. När vi kom in i Venice råkade vi hamna framför en julparad med 45 dekorerade båtar! Stressande men tjusigt! Fortsatte över natten till Naples. I Naples finns det minst 1000 enorma villor >>1000m2 med waterfront läge. De flesta husen används bara vintertid och på lokala flygplatsen trängs de privata jetplanen…I Naples träffade vi mycket trevliga Art och Sharon som visade oss Naples. De är vänner till andra långseglarvänner och vi blev snabbt goda vänner! De bjöd på en underbar middag i sitt tjusigt inredda (normalstora) hus med mycket konst de skapat själva.Motorseglarde till Marco Island där vi träffade OCC port officer Tom Menaker som seglat jorden runt och är en mycket aktiv Rotarian med ett helt skåp fullt med utmärkelser. Vi bjöd på lunch ombord och Tom bjöd på visning av stan och drink i hamnen. Mycket intressant och trevligt!
Dennnis sailing on Think Twice. Gennaker sailing.One of 45 boats in the Christmas parade in Venice, FlOne of thousands of enormous housesSharon and Art onboard Think Twice With Tom Menakeer onboard Think TwiceAt Toms home at the beach in Marco Island
Tillbaka hemma ombord på Think Twice
Nu är vi hemma ombord på Think Twice i St Petersburg, Florida igen. Skönt att se henne fin och välbehållen efter de två orkaner som passerat här sedan vi åkte till Sverige.Dennis har tagit mycket bra hand om henne och hade skrubbat henne ren till vår ankomst . Dennis och Kaffie är fantastiska vänner! Nu jobbar vi intensivt med att göra henne segelklar. Vi fick en fin julgran till båten av Kaffie och Dennis. I lördags var vi med Kaffie d.y. och kollade på extremt juldekorerat hus inte långt härifrån.
Think Twice when we came backVi blev jätteglada över julgranen. Sp fin gran har vi aldrig haft ombord förut!Julgranen fick av Kaffie och Dennis
Senaste blogginlägget slutade i Fort Mayers Beach på Floridas västkust dit vi nattseglade tillsammans med Dennis som seglade själv i sin båt Colleen. I Fort Mayers Beach mönstrade Chris på Colleen. I Fort Mayers Beach vände vi norrut igen för att segla tillbaka till St Petersburg. Vi gick norrut i Intracoastal Waterways (ICW) som är en inomskärsled som går längs Floridas båda kuster och ända upp till Chesapeake Bay långt norrut på USA:s ostkust. Det blev nästan bara motorgång i den trånga leden och det passade bra för oss och våra trasiga segel. Vi turades om att arrangera ”Captains hour” klockan 5 ombord på respektive båt. Vi bjöd på middag på restaurangen på Cabbage Key där traditionen är att man ska skriva namn på en 1-dollars sedel och fästa i taket.
Många har varit där före oss!!! Vi skrev på vår dollarsedel: Nella och Björn på Think Twice SwedenDennis bjöd på middag ombord på Colleen en av kvällarna
Sarasota
Vi tog varsin Mooring boj i Sarasota. Sarasota visade sig vara en mycket trevlig stad med mycket att göra. Vi blev kvar i 6 dagar! Dennis återvände hem lite tidigare för att att jobba.
Denna enorma staty står nära hamnen i Sarasota. Jämför storleken med Nella.
Ett måste i Sarasota är att besöka Ringling Museum som visar historien om Ringling Circus ”The Greatest Show on Earth” 1871 to 2017. Under många år reste de runt med specialbyggt tåg med denna enorma cirkus. Bilden på modellen ovan visar bara en pytteliten del. Logistiken att lasta av tåget och bygga upp hela circusen på några timmar för att riva den senare på kvällen är helt otrolig. Förutom circus-museet har de en mycket stor konstsamling.
Vi besökte också Selby Botanical Garden och strosade mycket på stan. Det finns många trevliga gallerier. Bland annat hittade vi denna fantastiska oljemålning med seglande J-båtar. Prislappen var ”bara” $65.000 men ändå köpte vi den inte 🙂 .
Det finns en gratis Trolly som går ut på barriäröarna som ligger utanför ICW. Stranden bestod till stor del av snäckor och många gick och samlade för att göra olika konstverk av dem.
Stranden består till stor del av snäckorVi samlade också lite…Så här mycket vågor kan det lätt bli i det grunda inloppet till Sarasota men vi kom på ICW innanför öarna och slapp gå igenom här.
Sista kvällen ankrade vi i Manatee river som är en stor vik med bra ankring i södra Tampa Bay.
Åter i St Petersburg
Kärt återseende att vara tillbaka vid Dennis och Kaffies brygga i St Petersburg en 29:e mars. Vi trodde att våra segel skulle komma snart och kunde som tur var inte ana att de fortfarande inte skulle ha kommit nu, nästan två månader senare.
Nella och Kaffie vid Captain’s hour på bryggan.
Medan vi väntat har vi haft mycket trevligt umgänge med Kaffie och Dennis , gjort olika aktiviteter och gått väldigt mycket. Varje ledig dag är det Captain’s hour på bryggan klockan 5. Mycket trevligt!
Bland annat var vi på Florida Aquarium i Tampa där det finns otroligt mycket att se och uppleva.
Florida Aquarium
Professorsfågel enligt vår terminologiVi tyckte djuren på Florida Aquarium verkade trivas med tillvaron.Visst är dessa maneter(?) vackra?Det finns utrymme även för stora djur i akvariet! Skönt med en glasruta emellan….Efter besöket på akvariet åt vi lunch på Tampa Bay Breweri och provade deras eget öl. Det fanns mycket att välja på! Kaffie och Dennis fick en förstoring av en bild vi tagit på Colleen. (Att den ser skrynklig ut beror på att skyddsplasten är kvar.)Kaffie och Dennis bjöd på middag på Irländdsk pubDennis har gjort ett jättejobb med att byta motor och backslag på deras motorbåt. Gick fint på provturen runt Coquina Key!
Påskfirande
Vi var väldigt glada över att bli inbjudna att fira påsk i familjen! Vi har varit här så länge nu att Kaffie och Dennis säger att vi är en del av familjen! Det känns härligt! Påskfirandet var ett heldagsevent som började med egg hunting i trädgården för barnen. Alla ägg återfanns utom ett!
Nella hjälper barnbarnet Mark med äggletandetNella och barnbarnet Kaffie målar ägg. Kaffie är en riktig konstnär!Så här fina blev de!
Nellas födelsedag
Vi hade trott att vi skulle vara hemma i Sverige till 5:e maj men så blev det inte. När vi vaknade på morgonen hade Kaffie dekorerat bryggan med blommor och Happy Birthday!
Födelsedagsmiddag ombord för oss Kaffie och Dennis.
Rotary
Vi besökte St Petersburgs Rotaryklubb på ett lunchmöte och blev mycket väl omhändertagna. Intressant och trevligt! Björn har också deltagit i några Rotarymöten i Rotary Lidingö Milles över Teams, men med tidsskillnaden börjar mötet klockan 2 på natten här!
Busch Gardens
Kaffie och Dennis bjöd oss på en heldag i Busch Gardens i Tampa. Busch Gardens är en enorm nöjes- och djurpark. Det finns 10 (TIO) berg- och dalbanor. Den ena värre än den andra… Vi provade några stycken av de värsta och det räckte… Det är också en enorm djurpark där giraffer, zebro, antiloper och flodhästar strövar omkring på savannen och vi besökare åker tåg med ånglok och tittar.
En av alla berg- och dalbanorKul med kängurur!
Legat still länge nu…
När fåglarna bygger bo i bommen och vi har fått båtbotten rensad av dykare 3 gånger förstår man att vi legat still länge.
Som tur var upptäckte vi fåglarnas ambitioner att bygga bo och tejpade igen bommen och försåg den med fågelpiggar innan de blivit klara med boet.
Under de månader vi legat still här i St Petersburg, Florida har vi förutom att vi gått mycket, gjort utflykter och varit på trevliga restauranger också jobbat mycket med båten. Bland mycket annat har Nella sytt solskyddsgardiner till sittbrunnen. Det är lätt att handla på nätet och vi har hittills fått 93 paket(!) och då har ändå inte seglen kommit….
Kaffie och Kaffie dotter tog med oss på en härlig dag på stranden i det stora naturreservatet Fort De Soto Park.Trevlig middag med familjen Dennis, Kaffie, Kaffie barnbarn och Kaffie dotterUte med Colleen på Tampa BayÄntligen fick vi syn denna fågel som vi kallar neg-fågel för lätet låter som Nä-hä.
Fortsättningen?
Vi hoppas våra segel kommer inom några dagar och att vi sedan kan återvända till Rio Dulce i Guatemala där vi tänker lämna båten och flyga hem. Men vem vet….
Det är ungefär 20 distansminuter nerför floden Rio Dulce från marinan ner till kusten. Vi ankrade över natten i Texam Bay (som egentligen heter Cayo Kemado).
Här på Sonyas ”restaurang” åt vi middag tillsammans med Jane och Melvyn på Deep Blue. God mat och trevligt att se hur en familj vid floden lever. Det finns bara plats för ett bord.I Sonyas kökThink Twice ankrad i Texam Bay
Mot Mexico
Vi åkte med en lancha (långsmal lokal motorbåt) ner till staden Livingstone för att klarera ut på agenten Rauls kontor.
Efter utklareringen lättade vi direkt den 14:e december för att hinna ut över den grunda sandbanken vid flodmynningen innan det blev mörkt.
Stort hål i storen men de starka trådarna av kolfiber mm håller!
Vinden skulle vara svag i början av seglingen men det kom häftiga squalls (regnbyar) med starka vindar. Våra trötta segel delaminerade och blåste i bitar. Vi hade inte så mycket att välja på utan det var bara att segla vidare och hoppas att de skulle hålla ihop något så när till Mexico, vilket funkade. Vi hade mycket revat och löst skotat.
Stort hål i genuan
Beställning nya segel
Seglen var tillverkade 2012 av North Sails i 3DL. Alltså inte så gamla men de har seglat många tusen timmar och 20-30 000 distansminuter. I Mexico beställde vi nya segel för leverans till Florida. Det är mycket jobb och tidskrävande att kolla alla mått och detaljer för att förhoppningsvis få det som vi vill ha det. De nya seglen blir triradialskurna som tårtbitar mot hörnen (som heter hornen på seglarsrpåk) och förstärkta med extra starka Dyneematrådar i materialet. Mindre avancerade än våra gamla segel men förhoppningsvis mer hållbara.
Marina El Milagro på Isla Mujeres MexicoJulgran för grabbar..?Härlig brödavdelning i den utmärkta butiken Chedraui på Isla Mujeres. Allt bakas i butiken från råvaror!Grönsaksdisken känns lite annorlunda än i SverigeNär grannbåten tände sin undervattensbelysning kunde det se ut som att Think Twice hängde i luften!Marina El Milagro i månskenetSvenskt julbord ombord på Think Twice den 24:december med Jane och Melvyn från Deep Blue samt Terry och Alan från Seminole Wind
Vi firade jul både 24.e och 25:e december. När Eva och Tobbe kom så firade vi jul en gång till för de hade med sig svensk sill från IKEA i Tampa Florida. Härligt!
Covid ombord
Efter nyår drabbades vi båda av Covid. Vi fick hålla oss för oss själva ombord i 10 dagar för att vara säkra på att inte smitta någon. Trist och mycket ont i halsen. Eva och Tobbe var mycket hjälpsamma och hjälpte oss att handla mm.
Jättekul när våra nära vänner Eva och Tobbe kom med Moana. Här middag ombord på Moana.Vi åkte runt ön med Tobbe o Eva som hyrt golfbilDen här båten hade just kommit med flyktingar från Cuba och låg och slog mot klipporna.Staty vid sydudden. Isla Mujeres betyder kvinnornas ö.
På öns södra spets finns rester av ett mayatempel. Arkeologer vet att Isla Mujeres var en fristad tillägnad Ixchel, mayaernas fruktbarhetsgudinna och att mayakvinnor var tvungna att göra en pilgrimsfärd till ön som en del av deras övergång från flicka till kvinna.
Här åker man Ferrari! Superfina snabba katamaraner mellan Isla Mujeres och Cancun på fastlandet.Vi åkte över tillsammans med Eva och Tobbe som hyrde bil och åkte runt och turistade på Yukatanhalvön.Björns födelsedag avslutades på restaurang med fyrverkeri på bordet och uppvaktning av personalen.
Mot Florida
Vi fick våra segel hoplappade provisoriskt i Mexico. Seglingen till Florida är inte helt lätt vid denna årstid eftersom det ofta kommer hårda nordliga vindar. När vi hittat ett väderfönster och bestämt oss blev det snabb utklarering (tog bara ca 4 timmar…) och sedan iväg på på kvällen den 2 februari.
BIld från navigationsdatorn som visar berälkningarna av kollisionsrisker bättre än Raymarin plottern.
Många fartyg på skärande kurser. Kommer de för nära anropar vi dem på VHF-radio och kollar att de har koll på oss. De brukar vänligen väja för oss när de vet att vi seglar.
Det blev en snabb segling trots två rev i storen och och revad genua. Golfströmmen måste korsas två gånger så den både hjälper och bromsar. När vi korsade Golfströmmen andra gången så fick vi vågorna mot strömmen vilket gör vågorna höga och brytande. Vår elektriska tekokare flög i golvet och gick sönder. Med en katamaran är man inte van att sjöstuva och den har stått kvar på bänken sedan vi lämnade Stockholm 2017!
St Petersburg, Florida
Vi seglade in i Tampa Bay på natten efter 2 1/2 dygns segling och ankrade när vi kommit i lä. Rapporterade genast vår ankomst till CBP (amerikanska gränsmyndigheten) via en app i vår amerikanska telefon. Vår goda vän Russ Frazer i Marathon hade hjälpt oss och skickat SIM-kortet till oss i Mexico. Vi låg still ett dygn och fräschade till oss och båten innan vi gick till Dennis och Kaffie Wilcoxons brygga i södra St Petersburg. Dennis är port officer i Ocean Cruising Club och välkomnar medlemmar att ligga vid deras brygga. Dennis kom ut med jollen på Tampa Bay och kom med ombord på Think Twice som lots. Det visade sig att de har ett otroligt fint ställe med brygga precis nedanför huset. Nu har vi legat som gäster vid deras bygga i över en månad! Vi umgås mycket har det väldigt bra och trevligt. Drink på bryggan vid 5 på eftermiddagen är standard! Vi ägnade oss åt båtprojekt och tog många promenader och cykelturer.
Bild från masttoppen på Think Twice, Colleen (Dennis och Kaffies båt) och vännen Chris båt Green Flash vid Dennis och Kaffies brygga.
En dag åkte vi tillsammans till IKEA i Tampa där vi åt lunch och shoppade svensk mat.
På Isla Mujeres var vi bortskämda med att kunna lämna in tvätten på marinan och få tillbaka den vikt och sorterad. I St Petersburg hittade vi en utmärkt coin laundry på gångavstånd som också funkade bra.Dennis till rors på Colleen. Vi var ute en dag med Dennis på Tampa Bay.I centrala St Petersburg ligger restaurangen Fords Garage Utmärkt mat och kul inrednning.Handfatet på restaurangen.Klocka med Dali’s design. Vår tolkning är att tiden rinner iväg!Dennis och Kaffie ombord på Colleen.I USA är det lätt att handla på nätet. Till dags datum har vi fått över 60 (sextio) paket med båtgrejor… En Manatee (Sjöko) bredvid båten. Ibland kom också Delfiner på besök.
Flytvästarna – en katastrof!
När vi kollade våra ”nya” Spinlock flytvästar visade de sig ha många allvarliga brister!! Tiden går fort och det är lätt att tro att det ”var väl inte så länge sedan vi kollade” flytvästarna. Det visade sig att:
En flytväst läckte – visade sig först när den fick ligga uppblåst över natten
Batterierna i lamporna hade gått ut och fungerade inte
Utlösningsmekanismen hade passerat bäst före datum
Patronerna hade rostat överallt utom under klisterlappen där det stod att de var rostskyddsbehandlade 🙂
En MOB1 (som sänder positionen över radio) fungerade inte längre och batterierna hade nästan nått bäst före datum
Huvorna som ska skydda ansiktet mot vågorna var trasiga och ogenomskinliga
Nella hoppade i med flytvästen som läckte som ett test innan vi kastade den. Alltid bra att öva! Vi har nu köpt nya flytvästar och lärt oss att de måste kontrolleras noga inklusive uppblåsning minst varje år! Se filmen nedan!
Semlor
Vi bjöd Dennis och Kaffie samt deras barn och barnbarn på semlor som bakades ombord.
Dalimuseet en surrealistisk upplevelse
En av St Petersburgs stora sevärdheter är Dalimuseet. Salvaor Dali var en mycket välkänd konstnär med huvudsaklig inriktning på Surrealismen. Se mer på https://sv.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD När vi var där så pågick även en Picassoutställning. Man får fotografera men inte sprida bilder på konstverken.
Dalimuseet har en spännande arkitekturNykläckt Björn utanför DalimuseetNej det är inte en biltvätt – utan en drive in butik där man kan köpa öl med mera utan att behöva gå ur bilen!
Tampa Bay är ett ganska stort vatten men förutom tidvattnet påverkas vattenståndet kraftigt av vinden.
Colleen på botten pga. vind som driver ut vattnet ur Tampa Bay.Vi hittade ingen ny badrumsfläkt som passade. Chris hjälpte oss att rita och 3D-printa en anslutning för en ny fläkt.
Segling till Fort Mayers Beach
När Dennis hade två veckors semester tog vi en nattsegling tillsammans söderut längs Floridas västkust till Fort Mayers Beach. Passade oss väldigt bra eftersom vi fortfarande väntade på våra nya segel… Fin segling men våra lappade segel totalhavererade definitivt!
Colleen när vi seglade ut från Tampa Bay.
Nytt haveri av vårt storseglet. Mastliket helt av!
Vi delade mooring i Fort Mayers BeachMan ska inte glömma att ta av sig kläderna innan man tvättar dem! De kan krympa….Många glada semsterfirare i Fort Mayers BeachDennnis bjöd på god middag på restaurant Mantanzas där vi hade utsikt över båtarna.
Nu har det gått nästan ett år sedan vi uppdaterade vår seglingsblogg senast. Beror såklart på att vi varit hemma och inte längeseglat! När vi lämnade båten i Guatemala i mars 2020 kunde vi inte drömma om att det skulle ta så lång tid innan vi kom tillbaka. När vintern nu kom krypande i Sverige var det härligt att äntligen komma iväg. Vi flög via Los Angeles så vi bara behövde en mellanlandning. Vi kom fram till flygplatsen i Guatemala City vid 4 på morgonen. Skönt att se vår taxichaufför stå där och ta emot oss. Efter 6 timmars bilresa genom det vackra landskapet kom vi äntligen fram till båten efter ca 36 timmars resa.
Äntligen framme vid Think Twice!
Spännande at återse båten! Hon såg fin ut och var avtvättad både ut- och invändigt. Skönt! Givetvis upptäckte vi mindre saker som hänt. T.ex. hade någon druckit upp spriten i kompassen! Skämt åsido är det olja i moderna kompasser och den hade inte klarat värmen.
Vem drack upp spriten i kompassen?
Allt som går att plocka loss var instuvat i båten för skydd mot sol och blåst. Mycket arbete med rengöring och att få alla grejor på rätt plats.
Think Twice fick nya solskyddsgardiner. Materialet på 12m2 hade vi med i bagaget!Vi monterade nytt nät mellan skroven. Hoppas det töjer sig lite..Vi hade mycket trevligt umgänge med andra seglare på marinan. Här provar Nella virtual reality utrustning som en annan seglare lät oss testa. Helt otrolig upplevelse!
Fronteras/Rio Dulce
När vi var här förra gången hade Covid just brutit ut och vi var bara på marinan. Nu åkte vi tuc-tuc till den närbenägna staden Rio Dulce som egentligen heter Fronteras. Genom staden går den huvudsakliga vägen nord-syd genom mellanamerika och det finns inga trottoarer. Trångt och bullrigt! Många av lastbilarna är lastade med levande djur.
Tuc Tuc beställes via Whats Up som alla använder härBåde vi, shoppingvagn och kassar ryms med lite god vilja. Trafiksäkerheten är väl så där när vi kryssar fram mellan de gigantiska långtradarna.Det mesta finns att köpa i Rio Dulce. T.ex. dessa små knivar som får en att tänka på ”This is a knife” i filmen Crocodile Dundee.
I Rio Dulce finns en ganska välsorterad båttillbehörsaffär och en stor modern mataffär med bra sortiment.
Vi kanske inte riktigt förstår vitsen med att sälja Whisky sampaketerad med 7up!?
Tikal
Tikal är en enorm nationalpark i norra Guatemala på ofattbara 575 km2. Tikal blev 1979 upptagen på Unescos världsarvslista som både naturområde och arkeologisk site.
Det finns många olika uppgifter om hur gammal Maya-staden är och antalet invånare men analyser från satellit visar att det kan ha funnits 60.000 byggnader och de högsta siffrorna som nämns om berfolkningens stolek är upp till 2 miljoner. Varför staden övergavs på slutet av 800-talet vet man inte men en teori är klimatförändringar. Det tog ca 5-6 timmar att åka taxi till Tikal som ligger i norra Guatemala.
Vi gjorde en resa på tre dagar och på vägen upp hade vi sällskap upp med JoAnne och Bill, seglare från Texas. Vi bodde på Djungle Lodge som har alla bekvämligheter men inte elektricitet hela dygnet.
Det här är en supervidvinkelbild. De två stora byggnaderna är vända mot varandra.
På Djungle Lodge fanns en förvånansvärt bra och prisvärd restaurang. Vi blev förvånade över att hitta Hasselbackspotatis på menyn. Bilden visade att det verkligen var svensk hasselbackspotatis som avsågs. Inte riktigt vad man väntar sig i djungeln!
Äntligen sjösättning
Trevlig middag på Tijax på andra sidan floden med vännerna Helen och Niel McCubbin från Canada. Vi hade sällskap från Honduras till Guatemala för över 1 1/2 år sedan och har hållit kontakten sedan dess.
Vi hade problem med båda motorerna, antagligen för att de stått stilla så länge. Insprutningspumparna och injektorerna fick skickas till Guatemala City för service. Det blev både dyrt och tidskrävande.
Vår mekaniker Mario som hjälpte oss med motorernaDet är på håret att Think Twice får platsÄntligen i sjön!Skönt med jollen i sjön så man kan åka jolle genom djungelkanalen till affären istället för Tuc Tuc.
Nu har vi varit i Sverige sedan sista mars. Nästan 9 månader… Den längsta sammanhängande tiden sedan vi avseglade i juni 2017. Givetvis styr Covid19 vår planering eller snarare gör det omöjligt att planera. Vi köpte en Corsair f31 trimaran i våras som vi har seglat väldigt mycket med här i skärgården i sommar. Det har varit toppen för vi har kunnat umgås med många vänner utomhus och under säkra förhållanden. Det har också hjälpt till att hålla seglingsabstinensen borta med kul och annorlunda segling. Vår trimaran Nice Tri ligger här på tomten på Muskö i sitt nya hus och inväntar våren. I sommar och under hösten har vi också lagt mycket tid på huset och bytt fönster, målat om stora delar, gjort om infarten och mycket annat. Nu ska vi fira jul med de allra närmaste. Vi har inte varit i Sverige över julen sedan 2016 så det är mycket trevligt att ta upp traditionerna och vara med familjen. I december höll vi föredrag på Oceanseglingsklubben via Teams, dvs. alla åhörare var med via Internet. Det var premiär för Oceanseglingsklubben med digitala möten via Teams och så vitt vi vet var det fler deltagare än det någonsin varit i lokalen! Vi tror att Think Twice har det bra på marinan i Rio Dulce i Guatemala. De tittar till henne ibland och Rio Dulce anses orkansäkert. Under orkansäsongen kom två orkaner nära. De orsakade inga starka vindar men det kom 1,2 meter (!!) regn.
Alla läsare önskas en riktigt God Jul och ett helt underbart Gott Nytt seglingsår 2021!
Mycket jobb med att byta rutor, solpaneler, ny bottenfärg, vårrustning mm före sjösättningSkumpan sprutar vid dopetNice Tri i god fart. Foto Anna TulldahlNice Tri med tryck på läskrovet. Foto Anna TulldahlFönsterbyte pågårVi lär oss förtöja på trimaranvisSkön seglingskänsla
Nu har vi avslutat denna etapp av vår längesegling och rest hem till Muskö, Sverige. Bland annat på grund av Corona avslutade vi tidigare än planerat men kom ändå till vårt slutmål, Rio Dulce i Guatemala. Sedan vi lämnade Chesapeake Bay i USA i oktober har vi seglat 3400M och varit i 7 länder (USA, Mexico, Cuba, Jamaica, Cayman Islands, Honduras och Guatemala). Totalt har vi seglat till över 40 länder med Think Twice genom åren. Läs mer nedan om etappen Honduras – Guatemala och dramatiken kring hemresan. Zomma gärna för att se bilder bättre!
Till Roatan
Roatan är den största av Bay Islands i Honduras. Vi såg fram emot att träffa alla seglarvänner som låg där så vi lättade från Guanaja mot Roatan trots motvind och motsjö. Det var ingen bra idé! Vi vände tillbaka till Guanaja och inväntade rätt vind nästa dag. Då fick vi istället bekväm segling för bara storsegel. Kort etapp bara 37M.
Ibland är fiskarna nyfikna
Först låg vi ankrade ett par nätter i French Cay Harbour innanför revet. Inseglingen genom revet är inte så lätt men vi hade fått waypoints vi lagt in i plottern så det gick bra. Trevlig snorkling vid revet.
Roatan West End
Äntligen kom vi till West End där många vänbåtar låg: Suzie II, Willow, Flying Low, Blue Velvet, Ventus och Casa Blanca. Vi hade sett fram emot trevligt umgänge på båtarna och restaurangerna efter stranden, men därav blev intet! Vi alla var rädda för coronaviruset och alla höll sig för sig själva i sina båtar. West End och revet är en nationalpark känd för fin dykning. Men det blev bara en dags snorkling på revet.
Vilstund på fiskdagiset? Hmm ..30 plusgrader på vintern. Man behöver nog inte vara så orolig. De hade också hockeyklubbor på verandan.Blue Velvet i solnedgången i West End, Roatan
Snabbt vidare till Guatemala
Fler och fler länder införde hårda restriktioner för inresa i landet. Vi bestämde oss för att ta oss till vår planerade slutdestination, Rio Dulce i Guatemala, snabbast möjligt.
Tillsammans med det kanadensiska paret Helen och Niel på Milvina tog vi en taxi tidigt på morgonen till Coxen Hole där Immigration finns. När vi kom dit var det stängt. Till slut kom personalen men då fick besättningarna på några fiskebåtar gå före så det tog halva dagen att få stämpel i passen. Taxin väntade tålmodigt.
Vi väntade i timmar på immigration officer.
När vi kom till Port Officer för att få vårt Zarpe dokument för båten var det stängt för lunch och processen tog sedan lång tid. Klockan blev tre på eftermiddagen innan vi kunde komma iväg. Vi fick tyvärr säga hejdå till våra vänner över radio.
Till Rio Dulce Guatemala
Nella byter till Guatemalas gästflagga och den gula inklareringsflaggan i gryningen
Vi seglade över natten till Guatemala och hade sällskap hela vägen med Milvina.
Milvina i Livingston
Guatemala sträcker sig tvärs igenom Mellanamerika med en kort kust på Atlantsidan och en längre kust mot Stilla Havet. På Atlantsidan ligger Rio Dulce som är en flod som går långt in i landet. Rio Dulce är en nationalpark och otroligt vacker. Ute vid kusten ligger en liten stad som heter Livingston. Det finns inga vägar dit och heller inga bilar i staden (bortsett från ett par servicebilar). Trafiken består av fotgängare, tvåhjuliga fordon och Tuc-Tuc som allmänt fortskaffningsmedel. Staden är mycket kuperad.
Kommunal tvättinrättning i Livingston
Inloppet till Rio Dulce är uppgrundat så djupgående båtar får krängas med hjälp av motorbåt som drar i ett fall från masttoppen för att komma in. Katamaraner och båtar med sänkköl har inga problem.
Inklareringen i Guatemala
Vi anlitade agenten Raul i Livingston för inklareringen. Vi hade haft kontakt med honom innan för att försöka säkerställa att vi skulle komma in. Rauls medarbetare kom ut till oss på ankringen med en båt. Med sig hade han representanter för tull, immigration och läkare. Alla hade munskydd och de ville inte komma ombord. De la båten längs med och alla myndighetspersoner höll sig på den sida av båten som var längst från oss och agenten fick sköta allt inklusive att ta tempen på oss. Våra pass tog de med sig och vi fick hämta dem några timmar senare på agentens kontor tillsammans med våra inklareringsdokument. Nella körde in Björn med jollen men höll sig sedan ombord eftersom båtarna svängde hit och dit i vind och ström i flodmynningen. Bankomaten fungerade inte men som tur var hade vi Euro ombord som de accepterade som betalning för inklareringen, kostade ca 2000 kr. Dagen efter stängdes gränsen helt.
Det är inte riskfritt att ligga på ankringen i Livingston över natten pga. kriminalitet så vi fortsatte upp till Texan Bay som är en fin ankringsvik ca 10M uppför floden.
Rio Dulce är sagolikt vackert med sina höga lummiga bergssidor och många vita hägrar. Lokalbefolkningen fiskar stillsamt från sina kanoter.
Några av alla vita hägrar i Rio DulceThink Twice på väg uppför Rio DulceFiskarna paddlar sina kanoter och kastar ut näten.I Texan Bay finns en riggare och segelmakare som hjälpte oss laga en skada i storseglet. Masten till vänster i bilden är mastkranen. Bekvämt kunna lägga till direkt vid verkstaden. Ägaren Tom bor i huset bakom. Det finns inga vägar hit.Kan vara fint i sötvatten ocskså! Näckrosor i Texan Bay.
Vi fortsatte de resterande 11 distansminuterna uppför Floden till RAM Marina där vi bokat plats. På RAM finns allt man behöver som båttillbehörsaffär, tvättmaskiner, närbutik mm.
Ram Marina Rio Dulce. Det är mycket varmt så det är bra med tak över båtarna.
RAM är den finaste och bäst organiserade marinan vi legat på.
Målningshall för båtar där man kan ta in båtarna med masten på.
Piggsvin ombord!
En sen kväll när vi låg i marinan hörde vi ett kraftigt krafsande på däck. Björn fick syn på den här krabaten som försökte ta sig upp på taket. Snabbt hämtade Björn kameran och en svabb för att jaga hen på flykt.
Den blev ganska aggresiv och attackerade svabben som Björn jagade den med. Även om den ogillade att bli jagad med svabben var den nog glad att bli ivägjagad innan de beväpnade vakterna från marinan kom.
Den försvarar sig med sina sylvassa taggar. Det blev 75 taggar, drygt 3 cm långa, som satt hårt fast i svabben. Tur att Björn inte använde händerna! Det visade sig vara ett litet mexikanskt piggsvin, Sphiggurus Mexicanus.
Torrsättning
Det var på håret att Think Twice var för bred för travelliften. Dykare kollar slingen före lyft. Lyft med 4 sling.Trångt för travelliften att komma ut mellan båtarna. Think Twice till vänster i bild.
Efter att Think Twice pallats upp på land vidtog ett hårt arbete för att snabbt göra henne klar att lämna. Vi plockade bort allt löst på däck, konserverade watermakern, gjorde rent, packade in jollen osv.
Jollen väl inpackad. Gul och blå!
Undantagstillstånd och hemresa
Guatemala införde undantagstillstånd med bland annat utegångsförbud mellan klockan 16 och 04. Flygplatsen stängdes ner helt, restauranger fick bara ha mat för avhämtning osv. Alla dessa åtgärder vidtogs trots att det nästan inte fanns några smittade i landet och inga alls i vårt område.
Andra cruisers försökte ta sig hem till Europa och USA via Mexico vars gräns fortfarande var öppen. Det är inte så lätt att bli avlämnad vid mexikanska gränsen där många andra försöker ta sig in för att komma vidare till USA. Det är också en otrygg miljö.
Vi hade täta kontakter med Sveriges Ambassad i Guatemala. Tyskland lyckades få landningstillstånd för evakueringsflyg och Sverige fick 8 platser på flyget. Vi fick till slut besked om att vi fick komma med! Taxiresan till flygplatsen i Guatemala City tar 6 timmar och vi behövde vara på flygplatsen senast klockan 7 på morgonen. Med undantagstillstånd 16-04 var vi tvungna att åka klockan 4 på morgonen dagen innan för att taxin skull hinna tillbaka samma dag.
Vi bokade rum alldeles nära flygplatsen via Airbnb. Taxiresan gick genom nästan hela landet eftersom flygplatsen och Guatemala City ligger nära Stilla Havet. Ett vackert bergigt och kuperat land! När vi var på vårt rum kom polisen och frågade ut vår hyresvärd om hon gömde utlänningar i huset. Hon släppte inte in dem men vi fick order om att vara tysta på rummet.
Flygresan
Tänk att en flygplats kan vara så tom. Inte ens en flaska på hyllan i den stängda taxfree butiken.Gaten. Mannen med glasögonen är Tysklands ambassadör.West End, Roatan i Honduras sett från flyget. Zoomar man in ser man våra kompisbåtar som ligger kvar innanför det stora revet till vänster i bilden.Jamaicas berg. Huvudstaden Kingston i nederkanten av bilden. Nyligen var vi där!Så här glada var vi att komma iväg!
Vi tänker på våra vänner
Vi tänker väldigt mycket på våra seglarvänner som sitter fast i olika länder och känner stor osäkerhet om fortsättningen. På de flesta platser är också rörelsefriheten begränsad och utbudet minimalt. Även om det är vackra platser så är osäkerheten mycket påfrestande och energin går åt till att undersöka möjligheter och försöka planera. Vi vet hur det är och känner att vi haft stor tur som kommit dit vi tänkt och lyckats ta oss hem.
Bloggen i sommar
Nu när vi är på hemmaplan blir det nog ett längre uppehåll i bloggandet. Med hänsyn till läget i världen vet vi inte säkert när vi kan fortsätta vår segling men vi hoppas det blir i höst.
Det finns tre stora öar utanför Honduras kust: Guanaja, Roatan och Utila. De kallas med ett gemensamt namn för Bay Islands eller Islas de la Bahía på spanska.
När man passerar Nicaragua bör man hålla sig minst 200M från land för att inte riskera piratattacker av de fiskare som håller till på bankarna långt ut. Ett par fiskebåtar passerade ganska nära på natten men de visade inget intresse för oss.
Man bör även undvika Honduras fastland. Honduras är ett av världens fattigaste länder. Även immigration officern varnade oss för att komma nära fastlandet pga. att incidenter inträffat.
Det är 300M från Grand Cayman till Guanaja. Vi startade en morgon och räknade med 2 dygn dvs. drygt 6 knop. Vi höll en snittfart på 8 knop så vi fick minska segel radikalt på slutet för att få ner farten så vi inte skulle komma fram i mörker. Medström bidrog till farten. Även denna översegling blev utan månsken men med många delfiner och fantastisk stjärnhimmel. På vägen passerade vi den lilla ögruppen Swan Islands som tillhör Honduras men ligger ca 100M från kusten. Man kan ankra där i gott väder men vi gjorde inte det för att hinna fram innan vädret försämrades.
När vi närmade oss Honduras i mörkret satt plötsligt den här jättekrabaten i taket inne. Kanske 20 cm över vingspetsarna. Vad är det?? Fjäril, fladdermus eller?? Björn fick ut den till slut… Vem vet vad det är??
Guanaja, Honduras
Runt större delen av ön finns korallrev som skapar fina skyddade ankringsområden innanför. Utanför själva huvudön Guanaja finns en otroligt kompakt liten stad, Bonacca, byggd på pålar och några grundflak. Märkligt nog bor bor nästan alla Guanajas 4000 invånare i denna stad medan huvudön är mycket glest befolkad. Staden har inga fordon och smala gågator och kanaler mellan husen.
Bonacca
Vi ankrade vid Bonacca och tog jollen in till kajen. Där tog en påstridig kille hand om förtöjningen av vår nya jolle och lyckades ge den några repor. Sedan visade han oss vägen till Immigration och hamnkontor för inklarering. På sitt sätt bra och han fick en rejäl slant för besväret. När han dessutom ville ha extra betalt för de affärer han missat när han hjälpte oss fick vi nog.
När det inte finns några vägar måste allt transporteras med båt.En ”gata” i Bonacca. Karibiens Venedig! Bara båtar. Så här fina är inte alla husen.Det här huset på revet är byggt av en amerikansk armeingenjör. Ett av få som klarat orkaner.
Vi flyttade oss till en lugnare ankring. Där träffade vi tre amerikanska båtar: Contigo med Karl och Conner som vi mött på Jamaica, Ventus (en Orana 44 katamaran) som seglat med tre barn och hund från Turkiet och Casa Blanca med Sharon och Bill. Barnen på Ventus verkade ha det toppen. Skoldag först och sedan en massa aktiviteter och äventyr på eftermiddagarna.
Björn fick hjälpa till som mattelärare för Alex på Ventus. Duktig och trevlig elev!Björn bakar bullar till semlorna. En given tradition ombord!
Det finns två restauranger nära vattnet . Den ena drivs av Hans från Tyskland men den var stängd. Så vi fick gå till den andra som är en pizzeria och drivs av en annan Hans från Tyskland!
Bar och pizzeria. Tre olika pizzor att välja på och det blev några öl medan vi väntade tålmodigt. Inga fönsterbord eftersom det inte finns några fönster…Pizzaugnen. Ett gammalt oljefat man eldar under. Pizzan blev toppen!Det här smarta propellerskyddet/fenan såg vi på jollemotorn på Contigo. Kanske något vi borde skaffa? https://www.hydro-shield.com/
Norra sidan av Guanaja
Tillsammans med besättningarna på Ventus och Casa Blanca gjorde vi en lång jolletur på 7M genom en kanal genom mangroven ända till andra sidan av Guanaja och tillbaka. Norra sidan är ganska öde med fina rev och stränder. Ön är bergig men det finns ett smalt lågt stråk genom ön där kanalen går. Där ligger också flygplatsen som man bara kan komma till med båt – förutom flyg så klart!
Fina fisken!Fina koraller på norra sidan av Guanaja. Bra med vattentät kamera!Den enda civilisation vi såg på norra sidan var Green Flash Bar som står på stolpar i vattnet. Green flash är ett ovanligt fenomen där det blir en grön blixt just som solen går ner.På väg tillbaka tvärs igenom Guanaja. Höga berg på avstånd. Långärmat som solskydd, det är varmt!!
Dunbar Rock
På en liten klippa nära vår ankarplats finns en dykresort, Dunbar Rock. En märklig stor byggnad på en liten klippa! Vi tiggde oss till ett studiebesök och blev verkligen positivt överraskade. Anläggningen har bara 11 rum men 30 anställda. Det finns en trädgård i mitten, infinity-pool, bar, gym, egen strand, allt som behövs för dykning mm. Läckert ställe!
Resorten Dunbar rock. Här verkar svenska strandskyddsregler inte gälla? Personalen har ett framgångsrikt fotbollslag. Man undrar var de tränar och har sina hemmamatcher?Utrymningsplanen i baren. Verkar vettig!Nella med vår guide på toppen av Dunbar Rock. Det är mycket trappor men underbar utsikt!Infinitypool med 3 m djup och otrolig utsikt. Används även för dykutbildning.
Grahams Place
Gänget flyttade 2M österut där vi ankrade precis innanför revet vid Grahams Place som är en liten resort byggd på revet.
Läckert med råge på drinken om man inte väntar för länge! Zooma in!Gänget från Casa Blanca, Ventus och Think Twice på Grahams Place. Vi var själva där och vi fick en pratstund med Graham som kommer från Great Cayman. God mat också!Revet vid Grahams Place. Kraftiga vågor utanför och ganska lugnt innanför.
Cayman Islands (CI) är en ögrupp söder om Cuba med tre större öar och är ett brittiskt utomeuropeiskt territorium. CI är ett välkänt skatteparadis och har varken moms, inkomstskatt eller företagsbeskattning. Däremot importskatt på alla importerade varor. Trots eller tack vare bristen på skatter är landet extremt välmående. Nästan ingen arbetslöshet, fina bostäder och bilar överallt. Inga fattiga. Till exempel såg vi fina specialbussar för handikappade och välfärdssystemen verkar fungera!
Kostnadsnivån är generellt hög men inklareringen är gratis (på ordinarie arbetstid) och bojarna är gratis så för oss var det inte dyrt.
Think Twice vid tullens mooringboj vid Cayman Brac
Befolkningen består av mer än 100 olika nationaliteter till synes helt utan motsättningar. Det finns nästan ingen kriminalitet. Förutom den permanenta befolkningen finns många expats dvs. personer som är på CI på längre uppdrag för sitt företag i ett annat land.
Dykparadis
Dykare och dykklubbar kommer till CI från hela världen. Dykningen är kanske den bästa i Karibien och man vårdar korallreven ömt. Straffet för att ankra bland koraller sägs vara som straffet för mord! Det finns gratis bojar så det räcker och man behöver inte ankra i närheten av reven.
Cayman Brac
Cayman Brac är den ostligaste av öarna. Det finns ingen hamn men fria moorings. När vi försökte komma i land med jollen på södra ön vågade vi inte på grund av vågorna som reser sig vid stranden. Vi seglade istället vidare till grannön Little Cayman.
Little Cayman
På Little Cayman bor bara ca 170 personer men det kommer många dykturister.
Think Twice innanför revet. Vågorna dånar kraftigt hela tiden.
På Little Cayman finns ett rev som skyddar mot havsvågorna men öppningen är smal så det är rätt dramatiskt att passera in. Vi avvaktade ett tag och studerade hur dykbåtarna gjorde samt plottade deras spår med hjälp av radarn. De körde ganska full fart genom revet så det gjorde vi också! Vi lånade en mooringboj precis innanför öppningen.
De två märkena till vänster i bild ska vara på ena sidan och den lilla bojen på andra. Vågorna bryter rejält. Zomma gärna in bilden!
Rock Iguanas
Vi tog jollen i land och uppsökte det lilla museet. Där träffade vi Tanya från Tyskland. Det visade sig att hon hade en masters i bland annat biologi och hon visade oss populationen av Rock Iguanas som de skyddar på marken runt museet. Alla hade namn och var märkta med både färgmarkeringar och chip! Rock Iguanas finns bara på några få ställen i världen och risken för utrotning är stor. Rock Iguanas har tre ögon, två på sidorna och en ljuskänslig öppning ovanpå huvudet. Den vanliga gröna Iguanen är raka motsatsen, den förökar sig snabbt och det har till och med varit skottpengar på den.
Rock Iguana Little Cayman
Om de blir angripna och bitna i svansen så kan de släppa svansen som fortsätter sprattla. En ny svans växer sedan ut men utan taggar på ovansidan så man kan se vilka som tappat svansen.
Tanya visar en landlevande eremitkräfta. Den letar upp ett snäckskal och använder som skyddskläder! Tanya bjöd in oss till ett föredrag om Rock Iguanas som hon höll på dykresorten. I taket sitter skyltar från dykklubbar från hela världen. De kommer till och med från Australien.Om man matar Iguanerna lär man ut ett beteende som kan göra att folk blir bitna. Björn kollar käften och inser att man inte vill bli biten….
Fregattfåglar
På Little Cayman finns en organisation som köper upp mark för att skydda fågellivet. Ungefär som Skärgårdsstiftelsen gör. Det finns en stor koloni med Fregattfåglar som blåser upp sitt röda bröst till en stor ballong. Vi såg dem i kikaren men för långt bort att fotografera med vanlig liten kamera.
Vi snorklade längs insidan på revet men tappade intresset när det kom en stor haj mellan oss och revet.
Vi var tvungna att gå tillbaka till Cayman Brac och klarera ut innan vi kunde segla till Great Cayman för att klarera in igen. Men nu lyckades vi komma iland!
Utsidan av Cayman BracDet finns ett rev på sydänden av Cayman Brac. Vi promenerade över ön och konstaterade att det var bra att vi inte försökt gå in för det är för smalt och grunt innanför revet.
Great Cayman
Det går ingen reguljär båttrafik mellan öarna utan bara flyg. Det är drygt 90 M mellan Cayman Brac och Great Cayman så det fick bli en nattsegling. Det var inget månsken men helt klart och en helt otrolig stjärnhimmel, kanske den bästa vi sett.
Huvudstaden som är den enda staden på CI heter George Town . Till George Town kommer 3-5 kryssningsfartyg varje dag under kryssningssäsongen.
I George Town kom Harbour Patrol ut med en båt och visade oss vägen in. Otroligt hjälpsamma! Vi fick ta en gratis mooringboj mellan kajerna och kryssningsfartygen.
Björn fick gå akut till tandläkaren. Fint och modernt. Till tandläkaren kom också en skolklass med små barn så tandläkaren kunde visa hur man ska sköta sina tänder.
Vi hade beställt reservdelar till båten för leverans till George Town: Ett nytt nät mellan skroven och fästen till våra nya kraftigare generatorer. Vi fick besöka UPS, DHL och tullen . Gertrud var smart och bad att vi skulle få åka med i DHL bilen till tullen eftersom paketet ändå skulle dit. Skickas varorna adresserade till ”Yacht in Transit” så slipper man importskatten.
Cayman Islands har bara ca 68 000 invånare. Parlamentet är inte större än ett svenskt kommunalhus.
Vi hittade en italiensk restaurang Casanova med underbar mat och fantastisk personal. Det visade sig att managern Gianni var seglare och han blev snabbt en mycket god vän. Vi återkom flera dagar i sträck! Bland mycket annat bjöd Gianni oss på en biltur runt hela ön och vi var ombord på hans båt.
Gianni åt med oss och det blev mycket båtsnack!Utsikt från Casanova. Tittar man noga ser man Think Twice mitt i bilden.Hajarna är skyddade. Man är noga med den marina miljön och det finns också uppsamlingsbehållare för fiskerevar och krokar.Det finns fler företag på Cayman Islands än invånare. Kan det ha med skattefriheten att göra?? Alla stora revisions och redovisningsbyråer finns på plats med stora flotta kontorsbyggnader.Vi såg bara några andra långseglande båtar på Cayman Islands. Här är vi ombord på den danska OCC-båten Touché med Judith och Haakon som tidigare bland annat har seglat till Svalbard.
Rotary på Cayman Islands
Det finns tre Rotaryklubbar på Great Cayman, precis som på Lidingö. Vi passade på att besöka klubben Great Cayman. De hade ungefär 60 närvarande medlemmar på mötet och många omfattande projekt.
Björn och presidenten Malcolm Eden utväxlar standarer.
På mötet var det ett vinlotteri. Den som vann första priset gav omedelbart flaskan till oss som en present! På mötet var det en omfattande insamlingsverksamhet så i genomsnitt skänkte medlemmarna säkert minst 10 USD per person utöver att betala lunchen för 25 CI dollar dvs ca 30 USD.
Björn fick också diplom för att vara den som rest längst till mötet.Rotaryklubben Rotary Central bekostar och bygger busskurer och hyr sedan ut reklamplatser. Det ger dem ca 2 mkr per år till sina välgörenhetsprojekt.Alla Rotaryklubbarna har bokprojekt där man köpa en bok till ett barn eller lämna ett bidrag.
North Sound
Kul att se på kryssningsfartygen som byts ut varje dag. Fartyget på bilden har en stor restaurangdel på utsidan som kan sänkas ner till vattnet.
Vi gick till North Sound som är en stor vik innanför revet på nordsidan av Great Cayman.
På Rotarymötet lärde vi känna Alan Roffey som är Commodore för Cayman Islands Sailing Club och har en Lagoon katamaran. Han bjöd in oss till deras klubbevent på fredagskvällen och där fick vi ännu fler vänner! Klubben ägnar sig mest åt jollesegling men de gjorde plats för oss vid sin kaj för följebåtar.
Det var ett antal personer som hjälptes åt med arrangemanget på klubben. De hade tröjor med ”Social Crew”. När de flesta gått hem fick vi ett sångnummer med flaskor som mikrofon! Zooma in!Segelklubben har en ytterst trång insegling som viker tvärt 90 grader. När vi gick ut blåste det hårt. Tur man kan svänga en katamaran tvärt med hjälp av motorerna. Det var inte så lugnt som det ser ut . Vi låg alldeles nära änden av flygplatsens startbana och på natten blåste det upp.Think Twice i Camana Bay som är ett exklusivt område.Delikatessavdelningen på Fosters Camana Bay. Kontrasten mot Kuba och Jamaica är enorm!Läcker tårtdekoration.
Sammanfattningsvis är Cayman Islands vackert, trevligt, välordnat och med väldigt trevliga människor! Vi kommer gärna tillbaka hit fast vi inte har någon glädje av de låga skatterna.
Vår längesegling
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.