Fler inlägg från Facebook

13Januari 2023

Efter nyår seglade vi till George Town, Exumas, Bahamas. Hittills i Bahamas har det inte varit mycket båtar men utanför George Town var det fullt av ankarliggare! Vi bunkrade mat och diesel. Dieseln fick inhandlas med dunkar och transport i jollen. Det är inte lätt att handla mat i Bahamas, mycket begränsat sortiment och chockerande dyrt.
Några ganska långa och tuffa seglingsdagar till Great Inagua som är sista ön åt sydost i Bahamas och ligger nordost om Cubas östra ände.

I Matthew Town (hmm nåja mer by än stad) träffade vi äntligen Anders och Berit på svenska segelbåten Ella som vi haft mailkontakt med. Första svenska båten vi träffat denna säsong! Det blev några sundowners och en sillunch, trevligt!
Två mindre segelskutor kom inkryssande i hamnen och seglade skickligt in till kajen. Det visade sig vara båtar som kom med leverans av cement från Haiti till Bahamas. Cementsäckarna lossades för hand och skulle sedan vidare med postbåten. Otroligt att 2023 få se seglande fraktbåtar utan motor! Koldioxidneutralt!Klicka på bilderna för mer info!
Det är oftast väldigt jobbigt att segla österut i Karibien på grund av ihållande passadvindar som blåser från öster. Nu fick vi ett mycket lovande väderfönster.Det är ca 400 sjömil från Great Inagua till Puerto Rico, ungefär lika långt som från Stockholm till Haparanda. Man seglar längs Haiti/Dominikanska Republiken och söder om Turks and Caicos.
Det blev en bra segling med ett otroligt fint månsken om nätterna, ganska lugnt väder och en hel del motorgång. Vi hade sällskap en stund av 8 delfiner, alltid lika trevligt!
Skönt komma fram till Puerto Rico. Ön Puerto Rico, liksom US Virgin Islands, är en del av USA men tillhör ingen stat och invånarna kan därför inte rösta i presidentvalet. Puerto Rico har en egen flagga-https://forecast.predictwind.com/tracking/display/ThinkTwice

Kan vara en bild av jordens vatten
Nu är jul- och nyårsfirandet slut. Våra tomteluvor och gula nyårhattar från Peru på tork efter tvätt. I Peru ska man bära något gult på nyårsafton.
Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Brödhyllan i butiken…
Kan vara en bild av 1 person, står, utomhus och text där det står ”Saரா BOTTLE BATTTERYS5.00 Please Pay Here Her Thanks DISPOSAL”
Rationellt! Man lägger soporna på flaket och stoppar in betalningen genom springa över fönstret på den lilla lastbilen. I George Town Exumas Bahamas.
Kan vara en bild av 1 person, sitter och jordens vatten
Lass med 8 dieseldunkar i jollen från macken i Georgetown.
Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Bilden är suddig för den är tagen med enbart beslyning av månen mitt i natten. Man ser horisonten!
Kan vara en bild av natur, moln, hav och skymning
Den vänstra delen av det här fina molnet i soluppgången utvecklades till ett riktigt regnoväder.
Kan vara en bild av 2 personer och jordens vatten
Seglande fraktskutor från Haiti som kom med cementsäckar till Great Inagua. Kryssade in genom det trånga hamninloppet.
Kan vara en bild av 4 personer, mat och inomhus
Sillunch ombord på Think Twice! Björn, Nella, Berit och Anders från Ella.
Kan vara en bild av jordens vatten och natur
Ella och Think Twice, enda gästbåtarna i Matthew Town Great Inagua.
Kan vara en bild av hav
Alltid så svårt att fånga delfinerna på bild…

Inlägg från Facebook 31 december 2022

Bahamas är som man vill att Karibien ska vara! Har du inte varit här så sätt upp Bahamas på din bucket list! Bahamas består av ca 700 öar varav bara 30 är bebodda. Det tar tid att segla genom Bahamas ”skärgård” som är ungefär lika lång som från Stockholm till Kiel i Tyskland. Öarna ligger i långa band med ”cuts” mellan öarna. Varje band av öar har sin egen karaktär. Starka strömmar i cutsen! Det kan vara över 1000 meter djupt på Atlantsidan av öarna och oftast bara några meter på västsidan. Försiktig navigering krävs! Vattnet är kristallklart och vi har sett botten på 19m djup!

Efter mycket trevligt julfirande lättade vi i (jul-) ottan den 25:e december. Ankrade vid en ö utanför Nassau. Inseglingen i mörker var spännande med ström på 3 knop, kraftiga virvlar och smala passager.
Vi fortsatte söderut till Shroud Cay Nationalpark i Exumas där vi bland annat tog en lång jolletur genom mangrovelandskapet. Nästa ankring var i Warderick Wells där vi gick en vandring med fantastisk utsikt. Klicka på bilderna!Kort etapp till Thunderball Grotto där delar av Bondfilmen Thunderball spelades in. Grottan har flera ingångar som hamnar under vattnet vid högvatten. Det är ett populärt turistmål men vi hade tur och var nästan ensamma i grottan i början. Vi har varit där tidigare men grottan är häftig och väl värd ett återbesök.
Fortsatte vidare hit till White Point på Great Guana Cay där vi nu ligger ankrade utanför en lång sandstrand.Vi tog jollen iland och vandrade helt ensamma på stranden. Var annars i Karibien hittar man en helt egen 2 km lång vit sandstrand? Nu är det bara vi som ligger ankrade här och vi firar nyår ombord med sillunch, skumpa och Skypemöten med familjen.
Vi har 25-30 grader i luften och ca 24 grader i vattnet, helt ok för årstiden! 🙂Alla vänner önskas ett riktigt Gott Nytt År!


Kan vara en bild av 1 person och jordens vatten
Björn på jolleuren genom mangroven
Vår jolletur, se spåret genom kanalerna
Kan vara en bild av hav
63 meter lång skönhet (inte 63 fot!!)
Kan vara en bild av 1 person, natur och jordens vatten
Vackert i Exumas!
Kan vara en bild av 1 person och natur
Snorkling i Thunderball Grotto
Kan vara en bild av natur
En av ingångarna till Thunderball Grotto som var under vattnet när vi var där
Kan vara en bild av utomhus
Mycket fisk i Thunderball Grotto
Kan vara en bild av hav och natur
Såna här båtar och katamaraner finns det många i Bahamas. Inte så många enskrovsbåtar.
Kan vara en bild av jordens vatten
Aldrig mycket vatten under kölen i Bahamas
Kan vara en bild av 1 person, står, natur, strand och jordens vatten
Nella på ”vår egen” strand i Exumas
Kan vara en bild av utomhus
Vårt Rocna-ankare ordentligt nergrävt i botten. Observera hur liten gropen är bakom, det har grävt ner sig direkt.

En reaktion på ”Fler inlägg från Facebook”

  1. Tack för uppdateringar och fina bilder!
    J-yachten Endeavour med sina 39 meter ter sig blygsam i jämförelse med den där 63 meters-mastodonten, undrar hur inredningen är konfigurerad. Finns säkert ett garage till elbilen osv… 🙂

    Hälsar Lasse.

Kommentarer är stängda.