Norra Portugal

Första hamnen i Portugal blev ankring i gränsfloden Rio Minha nära orten Caminha. Vi fick vänta lite på högvatten innan vi vågade gå över 0,6 m området i inloppet. Det finns en enslinje som gör det lite lugnare men de skummande brotten ser inte så inbjudande ut…

Plötsligt var det fullt av tutande båtar omkring
ring oss

Nästan inga andra båtar syntes till men plötsligt var det fullt av tutande båtar omkring oss med bland annat en bilfärja full av folk.

Portugisiska gränspolisen på besök. De ville inte få sina ansikten publicerade på nätet så det fick bli en bild på deras båt istället.

Portugisiska gränspolisen kom på artigt och vänligt besök. Vi frågade vad om var på gång och de berättade att det var en religiös procession som går mellan kyrkorna i två orter som har samma helgon. Processionen går både på land och vatten.

På morgonen var vattnet på väg ner och strömmen var ganska dramatisk. Så fort det fanns tillräckligt med ljus för att gå så lättade vi för att hinna över grundbankarna innan vattenståndet blivit för lågt. Atlantvågorna blev höga, branta och brytande just på det grundaste området! Fyra stående vågor som bröt över däcket och sedan var vi igenom. Puh…..

Vi seglade till Póvoa de Varzim där det finns Metro som går ända fram till flygplatsterminalen och ARC-rabatt på hamnavgiften. Efter portugisika kusten är vinden normalt nordlig och det finns en konstant sydgående ström som till och med finns i sjökortet. Likafullt hade vi kryss och motström denna dag!
I Póvoa de Varzim träffade vi äntligen OSK-båten White Pearl med Mia och Thomas. De har varit en bit före oss hela vägen.

Mia och Thomas i sin fantastiska Lagoon 400 White Pearl

Vi hade en stillaliggardag där vi förberedde  vår resa till Stockholm.  Tidig avfärd med Metron till flygplatsen. Kostade under 2€ per person och fina fräscha snabba tåg. Flyg till Stockholm med Lufthansa och en tidspressad mellanlandning. Hyrbil från Arlanda hem till Gertruds mamma Monica som bjöd på fin och trevlig middag där vi överraskades av att Christian och Diana och även Patrik dök upp! Henrik bjöd på middag hemma och vi var på ölpub hela familjen och på Japansk restaurang med Patrik.

Vi alla gillar mörk smakrik öl. Middag på Man in the Moon.

Vi var ute och åt med Janne i Christina just hemkomna från Skottland och med Conny o Carina som seglat till Västindien och lovar möta oss på kajen när vi kommer till St Lucia!
Björn passade också på att gå på ett Rotary-möte i hemmaklubben Rotary Lidingö Milles och vi teståkte nya pendeltågssträckningen under Stockholms city. Vi besökte också familjen som hyr vår hus på Lidingö och de verkade trivas vilket glädjer oss!

Vi firade mammas födelsedag på Muskö tillsammans med Marianne och Barbro Olsson (93 år). Här kollas bilderna från Landängens 60-årsjubileum.
Jättelådan vi släpade med oss tillbaka från Stockholm

Givetvis gjorde vi massor med inköp och hade dessutom en hel del beställda varor att ta med tillbaka. Bland annat var vi till Fogas och köpte en adapter för att kunna få vår svenska gasolflaska fylld även om de inte har rätt anslutning. Om den kommer till användning vet vi inte än.

Adapter för att fylla svensk gasolflaska i komposit

På återresan hade vi med en jättelåda innehöll bland annat en induktionshäll med två plattor, nya datorskärmar och mycket annat. Vi utnyttjade mer än väl maxvikt och maxmått för bagaget på flyget tillbaka…
Det fick bli taxi från flygplatsen till båten.

Olle o Maggan drar vidare med sin HR 36 Mareventus

Våra förebilder Olle o Maggan hade anlänt till Póvoa de Varzim när vi kom tillbaka och de bjöd oss trötta resenärer på fin middag ombord. Olle o Maggan är alltid positiva och trevliga! Märks inte alls att de är ett antal år äldre än vi. Vi umgicks två kvällar men sedan skyndade de vidare i sitt höga tempo. Vi blev kvar och väntade på vår andra generator. Budbilen hade visst lite svårt att hitta rätt.
Generatorn blev bytt,  nya induktionshällen monterad med flera projekt. Efter 12 dagar i Póvoa de Varzim blev det billigast att betala hamnavgiften för en månad.

Fina tåg. Metron tog oss snabbt mellan  Póvoa de Varzim, flygplatsen och Porto

 

Porto är verkligen värd ett besök! Vacker mycket kuperad stad. Linbana finns lyckligtvis från Portvinstillverkarna.

I Porto var det stora förberedelser för Red Bull air race. Se mer på http://airrace.redbull.com/en_AE/event/porto . Vi besökte portvinsproducenten Ferreira och fick en rundvandring och provning!

Vi seglade till Figuera Da Foz. Det var lugn segling med en otrolig mängd delfiner som följde oss i flera timmar. Tyvärr hann det bli ordentligt mörkt innan vi kom fram och det började blåsa ca 15 m/s. Otroligt nog mojnade vinden plötsligt till ca 2 m/s precis när vi skulle bärga segel utanför piren. Olle på Mareventus stod på kajen och tog emot när vi kom in!

Figuera Da Foz. På andra sidan ligger brittiska Rum Punch/Wilderness som är en Nautitech 40 Open

I Figuera Da Foz lärde vi känna Charles och Fung Yee på Rum Punch/Wilderness. Vi bestämde oss för att göra sällskap en bit söderut och lättade tillsammans i dimma och svag vind.

Wilderness skymtar genom dimman

6 reaktioner på ”Norra Portugal”

 1. Nu har vi ett riktigt regn- och ruskväder hemma med vindar omkring 15 m/s, men jag sitter inne och kurar och läser er blogg och drömmer mig bort 🙂 Hoppas ni får en fortsatt bra segling och när ni börjar att närma er Kanarieöarna så missa inte att besöka Graciosa vad ni än gör. Fair Winds!

  1. Tack för rapporten! Vi har precis skickat ansökan om tillstånd för att besöka Graciosa!

 2. Hej på er! Trevligt att ni nu är tillbaka hemma igen efter er lilla semesterresa till Sverige.
  Jag befinner mig i Sydostasien, på Bali för närvarande och vet ganska bra vilka sköna temperaturer ni har att möta framöver😅

  Varma hälsningar från Lasse!

 3. Det är jätteroligt att läsa om er resa och titta på alla fina bilder. Det är nästan som om vi är med er. Det får mig att tänka på pappas stora segelbåt. Det var en ”tia” och vi hade många härliga seglatser med den i underbara Bohuslän. – Idag (måndag) är det Labor Day här i USA och det anses vara slutet på sommaren. Man skall vara ute och njuta men vi har värmebölja så vi kan inte vara utomhus. – Den 21 augusti såg vi solförmörkelsen jättefint. Kul. Stor kram och ha en ”härlig seglats i strålande solsken,” som pappa ofta skrev.

  1. Vad roligt att ni följer bloggen!! Vi blir så glada för all respons!

Kommentarer inaktiverade.