Från Guatemala
Det är ungefär 20 distansminuter nerför floden Rio Dulce från marinan ner till kusten. Vi ankrade över natten i Texam Bay (som egentligen heter Cayo Kemado).
Mot Mexico
Vi åkte med en lancha (långsmal lokal motorbåt) ner till staden Livingstone för att klarera ut på agenten Rauls kontor.
Efter utklareringen lättade vi direkt den 14:e december för att hinna ut över den grunda sandbanken vid flodmynningen innan det blev mörkt.
Vinden skulle vara svag i början av seglingen men det kom häftiga squalls (regnbyar) med starka vindar. Våra trötta segel delaminerade och blåste i bitar. Vi hade inte så mycket att välja på utan det var bara att segla vidare och hoppas att de skulle hålla ihop något så när till Mexico, vilket funkade. Vi hade mycket revat och löst skotat.
Beställning nya segel
Seglen var tillverkade 2012 av North Sails i 3DL. Alltså inte så gamla men de har seglat många tusen timmar och 20-30 000 distansminuter.
I Mexico beställde vi nya segel för leverans till Florida. Det är mycket jobb och tidskrävande att kolla alla mått och detaljer för att förhoppningsvis få det som vi vill ha det. De nya seglen blir triradialskurna som tårtbitar mot hörnen (som heter hornen på seglarsrpåk) och förstärkta med extra starka Dyneematrådar i materialet. Mindre avancerade än våra gamla segel men förhoppningsvis mer hållbara.
Vi firade jul både 24.e och 25:e december. När Eva och Tobbe kom så firade vi jul en gång till för de hade med sig svensk sill från IKEA i Tampa Florida. Härligt!
Covid ombord
Efter nyår drabbades vi båda av Covid. Vi fick hålla oss för oss själva ombord i 10 dagar för att vara säkra på att inte smitta någon. Trist och mycket ont i halsen. Eva och Tobbe var mycket hjälpsamma och hjälpte oss att handla mm.
På öns södra spets finns rester av ett mayatempel. Arkeologer vet att Isla Mujeres var en fristad tillägnad Ixchel, mayaernas fruktbarhetsgudinna och att mayakvinnor var tvungna att göra en pilgrimsfärd till ön som en del av deras övergång från flicka till kvinna.
Mot Florida
Vi fick våra segel hoplappade provisoriskt i Mexico. Seglingen till Florida är inte helt lätt vid denna årstid eftersom det ofta kommer hårda nordliga vindar. När vi hittat ett väderfönster och bestämt oss blev det snabb utklarering (tog bara ca 4 timmar…) och sedan iväg på på kvällen den 2 februari.
Många fartyg på skärande kurser. Kommer de för nära anropar vi dem på VHF-radio och kollar att de har koll på oss. De brukar vänligen väja för oss när de vet att vi seglar.
Det blev en snabb segling trots två rev i storen och och revad genua. Golfströmmen måste korsas två gånger så den både hjälper och bromsar. När vi korsade Golfströmmen andra gången så fick vi vågorna mot strömmen vilket gör vågorna höga och brytande. Vår elektriska tekokare flög i golvet och gick sönder. Med en katamaran är man inte van att sjöstuva och den har stått kvar på bänken sedan vi lämnade Stockholm 2017!
St Petersburg, Florida
Vi seglade in i Tampa Bay på natten efter 2 1/2 dygns segling och ankrade när vi kommit i lä. Rapporterade genast vår ankomst till CBP (amerikanska gränsmyndigheten) via en app i vår amerikanska telefon. Vår goda vän Russ Frazer i Marathon hade hjälpt oss och skickat SIM-kortet till oss i Mexico.
Vi låg still ett dygn och fräschade till oss och båten innan vi gick till Dennis och Kaffie Wilcoxons brygga i södra St Petersburg. Dennis är port officer i Ocean Cruising Club och välkomnar medlemmar att ligga vid deras brygga. Dennis kom ut med jollen på Tampa Bay och kom med ombord på Think Twice som lots. Det visade sig att de har ett otroligt fint ställe med brygga precis nedanför huset.
Nu har vi legat som gäster vid deras bygga i över en månad! Vi umgås mycket har det väldigt bra och trevligt. Drink på bryggan vid 5 på eftermiddagen är standard!
Vi ägnade oss åt båtprojekt och tog många promenader och cykelturer.
En dag åkte vi tillsammans till IKEA i Tampa där vi åt lunch och shoppade svensk mat.
Flytvästarna – en katastrof!
När vi kollade våra ”nya” Spinlock flytvästar visade de sig ha många allvarliga brister!!
Tiden går fort och det är lätt att tro att det ”var väl inte så länge sedan vi kollade” flytvästarna.
Det visade sig att:
- En flytväst läckte – visade sig först när den fick ligga uppblåst över natten
- Batterierna i lamporna hade gått ut och fungerade inte
- Utlösningsmekanismen hade passerat bäst före datum
- Patronerna hade rostat överallt utom under klisterlappen där det stod att de var rostskyddsbehandlade 🙂
- En MOB1 (som sänder positionen över radio) fungerade inte längre och batterierna hade nästan nått bäst före datum
- Huvorna som ska skydda ansiktet mot vågorna var trasiga och ogenomskinliga
Nella hoppade i med flytvästen som läckte som ett test innan vi kastade den. Alltid bra att öva! Vi har nu köpt nya flytvästar och lärt oss att de måste kontrolleras noga inklusive uppblåsning minst varje år!
Se filmen nedan!
Semlor
Vi bjöd Dennis och Kaffie samt deras barn och barnbarn på semlor som bakades ombord.
Dalimuseet en surrealistisk upplevelse
En av St Petersburgs stora sevärdheter är Dalimuseet. Salvaor Dali var en mycket välkänd konstnär med huvudsaklig inriktning på Surrealismen. Se mer på https://sv.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD När vi var där så pågick även en Picassoutställning. Man får fotografera men inte sprida bilder på konstverken.
Tampa Bay är ett ganska stort vatten men förutom tidvattnet påverkas vattenståndet kraftigt av vinden.
Segling till Fort Mayers Beach
När Dennis hade två veckors semester tog vi en nattsegling tillsammans söderut längs Floridas västkust till Fort Mayers Beach. Passade oss väldigt bra eftersom vi fortfarande väntade på våra nya segel…
Fin segling men våra lappade segel totalhavererade definitivt!
Nytt haveri av vårt storseglet. Mastliket helt av!
Hej på er! Tack för trevlig läsning och roliga bilder.
Det framstår med god tydlighet att det nu är hög tid för byte av segelgarderoben. Jösses!!😧
Hälsar Lasse!
Hej
Roligt att läsa om er seglats samt fina bilder
Blir säkert en fin resebok med era upplevelser så småningom
Bästa hls Peter
Tur i oturen att seglen pajar vid kustnära segling och inte mitt på atlantbenet.
Trots allt tycks ni ha det bra. Trevligt läsa om alla upplevelser!
Hälsar Claes-Göran