Sjösättning i december 2021

Nu har det gått nästan ett år sedan vi uppdaterade vår seglingsblogg senast. Beror såklart på att vi varit hemma och inte längeseglat!
När vi lämnade båten i Guatemala i mars 2020 kunde vi inte drömma om att det skulle ta så lång tid innan vi kom tillbaka. När vintern nu kom krypande i Sverige var det härligt att äntligen komma iväg. Vi flög via Los Angeles så vi bara behövde en mellanlandning. Vi kom fram till flygplatsen i Guatemala City vid 4 på morgonen. Skönt att se vår taxichaufför stå där och ta emot oss. Efter 6 timmars bilresa genom det vackra landskapet kom vi äntligen fram till båten efter ca 36 timmars resa.

Äntligen framme vid Think Twice!

Spännande at återse båten! Hon såg fin ut och var avtvättad både ut- och invändigt. Skönt!
Givetvis upptäckte vi mindre saker som hänt. T.ex. hade någon druckit upp spriten i kompassen! Skämt åsido är det olja i moderna kompasser och den hade inte klarat värmen.

Vem drack upp spriten i kompassen?

Allt som går att plocka loss var instuvat i båten för skydd mot sol och blåst. Mycket arbete med rengöring och att få alla grejor på rätt plats.

Think Twice fick nya solskyddsgardiner. Materialet på 12m2 hade vi med i bagaget!
Vi monterade nytt nät mellan skroven. Hoppas det töjer sig lite..
Vi hade mycket trevligt umgänge med andra seglare på marinan. Här provar Nella virtual reality utrustning som en annan seglare lät oss testa. Helt otrolig upplevelse!

Fronteras/Rio Dulce

När vi var här förra gången hade Covid just brutit ut och vi var bara på marinan. Nu åkte vi tuc-tuc till den närbenägna staden Rio Dulce som egentligen heter Fronteras.
Genom staden går den huvudsakliga vägen nord-syd genom mellanamerika och det finns inga trottoarer. Trångt och bullrigt! Många av lastbilarna är lastade med levande djur.

Tuc Tuc beställes via Whats Up som alla använder här
Både vi, shoppingvagn och kassar ryms med lite god vilja. Trafiksäkerheten är väl så där när vi kryssar fram mellan de gigantiska långtradarna.

Det mesta finns att köpa i Rio Dulce. T.ex. dessa små knivar som får en att tänka på ”This is a knife” i filmen Crocodile Dundee.

I Rio Dulce finns en ganska välsorterad båttillbehörsaffär och en stor modern mataffär med bra sortiment.

Vi kanske inte riktigt förstår vitsen med att sälja Whisky sampaketerad med 7up!?

Tikal

Tikal är en enorm nationalpark i norra Guatemala på ofattbara 575 km2. Tikal blev 1979 upptagen på Unescos världsarvslista som både naturområde och arkeologisk site.

Det finns många olika uppgifter om hur gammal Maya-staden är och antalet invånare men analyser från satellit visar att det kan ha funnits 60.000 byggnader och de högsta siffrorna som nämns om berfolkningens stolek är upp till 2 miljoner. Varför staden övergavs på slutet av 800-talet vet man inte men en teori är klimatförändringar.
Det tog ca 5-6 timmar att åka taxi till Tikal som ligger i norra Guatemala.

Vi gjorde en resa på tre dagar och på vägen upp hade vi sällskap upp med JoAnne och Bill, seglare från Texas.
Vi bodde på Djungle Lodge som har alla bekvämligheter men inte elektricitet hela dygnet.

Det här är en supervidvinkelbild. De två stora byggnaderna är vända mot varandra.

På Djungle Lodge fanns en förvånansvärt bra och prisvärd restaurang. Vi blev förvånade över att hitta Hasselbackspotatis på menyn. Bilden visade att det verkligen var svensk hasselbackspotatis som avsågs. Inte riktigt vad man väntar sig i djungeln!

Äntligen sjösättning

Trevlig middag på Tijax på andra sidan floden med vännerna Helen och Niel McCubbin från Canada. Vi hade sällskap från Honduras till Guatemala för över 1 1/2 år sedan och har hållit kontakten sedan dess.

Vi hade problem med båda motorerna, antagligen för att de stått stilla så länge. Insprutningspumparna och injektorerna fick skickas till Guatemala City för service. Det blev både dyrt och tidskrävande.

Vår mekaniker Mario som hjälpte oss med motorerna
Det är på håret att Think Twice får plats
Äntligen i sjön!
Skönt med jollen i sjön så man kan åka jolle genom djungelkanalen till affären istället för Tuc Tuc.

6 reaktioner på ”Sjösättning i december 2021”

 1. Hej! Jag förstår att det måste kännas underbart att vara på plats igen och äntligen få känna havet under ”kölarna” efter allt som varit. Ni fick verkligen en högintensiv inledning med olika problem att lösa, men härifrån ser det mycket fint ut alltihop🤩

  Trevlig fortsättning på era nya äventyr och upplevelser!
  Lasse.

 2. Härligt att höra att ni nu är tillbaka ombord och att think twice är tillbaka i vattnet. Nu får vi som bryggseglar ännu något år eller två, njuta av att läsa om era äventyr…
  Kram
  Ultimo

 3. Hej vad trevligt att ni har sjösatt igen. Lycka till med seglingen. Saga och Claes

 4. Kära vänner, vilket fantastiskt liv ni lever. Det är som en dröm! Klokt att ni tar vara på erat liv. Tiden går så fort och då har ni något fantastiskt fint att tänka tillbaka på. Var rädda om er! Önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2022!

  Hansuno

 5. Vad bra att det öppnats en stor och modern mataffär i Fronteras och härligt att ni är på G igen – kram från oss

 6. En lång längtan till båten och den fortsatta seglatsen i ett varmare klimat efter en tids ofrivillig karantän hemma i Sverige
  Nu närmar sig Julen med allt som hör den till allt från klappar och sill samt något därtill

  Önskar er en riktigt God Jul 🌎🧜‍♂️

Kommentarer är stängda.