Jamaica

Det var inte så länge sedan förra inlägget om Cuba gjordes men här kommer redan ett nytt kort inlägg om Jamaica! Om text eller bilder känns små så zooma in lite med din webbläsare.

Port Antonio

Think Twice i Port Antonio

En stor palm hade blåst omkull i marinan. Givetvis flöt den in under Think Twice och fastnade.
Killen på marinan hade en smart lösning. Vi drog båten akteröver så trädet kom fritt framför och kunde bärgas.

Här ses bara toppen av det stora palmträdet under Think Twice.

Första dagen köpte vi ett sim-kort till routern i båten för att få bättre Internet än marinans wifi. Det hjälpte inte för det visade sig att Internet var uselt i hela Port Antonio.
Det var inte bara Internet som inte fungerade. Vattnet stängdes av några gånger i veckan för ”underhåll”. Så hade det varit i flera år trots att det finns hur mycket fint vatten som helst i bergen.

Port Antonio. Både människor och biltrafiken var livliga….

Jämfört med Cuba så var det intensiv trafik med moderna bilar. Det finns ganska bra mataffärer och grönsaker kan köpas på den stora marknaden.

Gemensam sundowner i baren på marinan

Klockan 5 varje eftermiddag tog vi en drink på marinan med de andra långseglarna. Asha och John från Holland kände vi sedan tidigare. Båtar från Tyskland, Holland, Frankrike, UK och vi från Sverige.
Vi fick många nya trevliga vänner. Tjejerna satt oftast för sig och killarna för sig.

Rafting på Rio Grande

Tillsammans med John och Asha på båten Asha (samma namn) tog vi en raftingtur på den långa floden Rio Grande. Floden är lång och man får åka bil högt upp i Blue Mountains för att sedan ”rafta” ner till kusten.

Vägstandarden är inte alltid den bästa uppe i bergen.

”Båten” är ca 12 meter lång, smal och gjord av torkad bambu. Den håller inte så många månader innan den måste få nytt ”skrov”. Man måste gå med fötterna på tvärs så man fördelar tyngden på flera bambustavar.


Djupet i floden varierar från någon decimeter till flera meter. Kaptenen stakar, paddlar och styr med hjälp av en bambukäpp. De går och drar båtarna uppför floden igen, det tar 3 timmar med en båt och 5 timmar med två.

Floden är ganska lugn men med lite små forsar på vägen.
Det går att laga god mat även ute i naturen

Vi stannade och åt lunch efter floden. Man betalade efter vad man ville ha på tallriken. Vi fick inte köpa för mycket av kycklingen för då skulle det inte räcka till andra som kunde komma efter oss.

Rastafari

Rastafari är en religion har sitt ursprung på Jamaica där de flesta anhängare fortfarande finns. Man hyllar Ras Tafari, som blev Etiopiens kejsare Haile Selassie I år 1930. Han har dock avvisat allt samröre med Rastafari. Rastafaris lever naturligt och äter inte kött men röker Cannabis!

Rastapersoner känns lätt igen på skägg och frisyr

Vi stannade vid en rasta bosättning. Tänk på det nästa gång du passerar en Rasta vägkrog i Sverige! De sålde frukt och tillverkade kokkärl i aluminium för hand.

Rasta bosättning-. Guiden passar på att röka på lite..
Ungefär låt den goda anden följa dig och lämna den onda. På väg ner från bergen.

Blue mountains

Vi gjorde en mycket lång heldagstur till med samma guide och taxichaufför som vi hade till raftingen. Det hade varit bättre och billigare att bara ha en taxi med chaufför eftersom chauffören var en bättre guide! Vår guide tog dock ingen plats eftersom han åkte i bakluckan på kombin. Blue Mountains är som högst 2 256 meter över havet. Så högt var inte vi men det var tidskrävande slingrande serpentinvägar.

Ett vackert landskap med höga berg och bördiga dalar.
Vi kollade hållfastheten på hängbron. Den fick godkänt.
Björn, Asha och John badade och duschade i ett vattenfall.
Björn får en kraftfull dusch i vattenfallet. Det gick att komma bakom vattenfallet. Motströmmen var väldigt stark när man simmade fram mot fallet.
Cannabisplanta intill vägen.

Cannabis röks överallt och enligt vår taxichaufför så röker de flesta invånarna cannabis. Man kan konstatera att Jamaica lider av det utbredda missbruket. Många odlar själva och sedan torkar de blommorna för att göra cigaretter och röka.

Butik i bergen.

Blue Mountain kaffe från Jamaica

Kaffeodlarna i Blue Mountains är mycket stolta över sitt kaffe och det sägs vara bland världens bästa kaffe. Kaffebönor odlas tillsammans med bananer.

De röda kaffebönorna är klara att skörda

Vi besökte två små plantager med egen kaffetillverkning. På första plantagen rostades bönorna i en liten tunna som roterades med en vev över elden. Första satsen tar en timme sedan 45 minuter per sats. De hade el i huset så en elmotor kanske skulle underlätta?

Industriell (?) kafferostning.

På den andra plantagen rostades kaffebönorna traditionellt i en trebent panna över öppen eld. Bönorna måste röras hela tiden.

Asha provar på jobbet som kafferostare i Blue Mountains. Hälsosamt att sitta i röken hela dagarna?

Vår guide hade ordnat så vi fick äta på rosteriet fastän det inte var någon restaurang och det var ägarens födelsedag. Trevligt!

Vi fortsatte till Kingston som ligger på södra Jamaica det vill säga på andra sidan bergen sett från Port Antonio.

Vägen mot Kingston går rakt igenom arméns träningsområde. Undrar om svenska soldater klarar deras övningar? Soldaten högst upp gjorde många armhävningar i detta läge.

Bob Marley

Vi besökte Bob Marley museet i Kingston. Bob Marley ”King of Reggae” föddes 6 feb 1945. Han gifte sig med Rita 1966. Bob blev skjuten i sitt hus på grund av en missuppfattning att han stödde en lokal politiker, men han överlevde skjutningen. Han dog i cancer 1981.
Bob Marley fick 12 barn vilket låter omöjligt tills man förstår att det var många olika mammor vid sidan av Rita…
Bobs och Ritas bostad som numera är museum visar också mycket av rastakulturen.

Bob Marley i dreadlocks står staty utanför museet som var Bobs och Ritas bostad.

Vi hann med en snabb biltur runt i Kingston innan det blev alltför mörkt. Vissa områden i Kingston anses farliga även av jamaicanerna så de ska man absolut undvika. Färden tillbaka till Port Antonio tog lång tid på de slingriga vägarna genom bergen. Väldigt skönt att åka med en chaufför som var van vid det höga tempot på de slingriga vägarna i mörkret istället för att köra själv.

Asha och John på en enkel middag i Think Twice sista kvällen på Jamaica

Mot Cayman Islands

Efter 9 dagar på Jamaica var det dags att säga hejdå till alla trevliga vänner och segla mot Cayman Islands.

Jamaica är vackert med Blue Mountains höga berg som försvinner upp i molnen.
Vi blev uppvaktade av ett 20-tal delfiner som följde oss länge. När de inte har publik så avslutar de showen.

Jamaica är 125 M långt det vill säga ungefär som Stockholm – Åbo så det tar några timmar att segla förbi.
Vi hade en fin segling med månsken och lagom medvind. Det kom några squalls (små regnbyar) på natten men de hade den goda smaken att passera vid sidan av oss.
Det tog oss 32 timmar att segla 220 M till Cayman Brac som ligger längst österut i Cayman Islands. Vi hittade tullens boj i mörkret där vi fick ligga till nästa morgon som var måndag. På så sätt slapp tullen jobba på söndagskvällen och vi slapp betala 70 USD i övertidsersättning.
Mer om Cayman Islands i nästa bloginlägg!

2 reaktioner på ”Jamaica”

  1. Hej Kära vänner, denna liksom förra inlägget var kul och intressant att läsa. Skönt att ni har det så underbart bra. Idag kommer Johan och Gunilla på lunch till oss. Jag är redan igång med båtpraktik eftersom det blev en isfri vinter i år. Ha det fint, kramar från oss.

Kommentarer inaktiverade.