Cuba

Efter jul- och nyårsfirande i Mexico seglade vi till Cuba (föredrar den engelska och spanska stavningen med C). Cuba är drygt 600 M (distansminuter) långt dvs. ungefär som från Stockholm till Holland. Vid ankomsten får man visum för en månad (som kan förlängas till 2 månader). Vi stannade en månad vilket är i minsta laget. Cuba består av ca 4000 öar förutom själva huvudön. De flesta öarna är på sydsidan.

Vi seglade österut från Mexico till Cuba, Cubas södra sida och vidare till Jamaica. Cuba är lika stort som hela östra Karibien.

Vi uppdaterar normalt vår position via satellit varje timme. Var vi är och vårt spår kan man se på:
https://forecast.predictwind.com/tracking/display/ThinkTwice (tryck på ”satellit” för att inte visa aktuellt väder)

Jul och Nyår i Mexico

På julafton hade vi stort knytkalas på Maria el Milagro.

På julafton hade stort knytkalas på marinan. Fredrik på Bushpoint stekte svenska köttbullar vi bidrog med ägg med Kalles Kaviar , sill potatis och snaps. Faktiskt bra åtgång på sillen!

Nyårsfirandet startade ombord på Bushpoint och fortsatte till midnatt på marinan. Vänner från bland annat Sverige, Norge, USA, Australien och UK.

Från Mexico till Cuba

Eftersom tillgången på varor är mycket begränsad på Cuba så storhandlade vi för en månad innan vi gav oss av.
Det blåste oftast hårt från ost men vi hittade ett väderfönster där vi bara skulle ha motvind i början och slutet av seglingen. Mellan Mexico och Cuba går Yucatanströmmen som trycker båten norrut med flera knops. I början hade vi kraftig motsjö men den blev lugnare utanför kontinentalsockeln.

Frisk motvind mot Cuba

Det blev 330 M till Cayo Largo som för tillfället är den inklareringshamn som är närmast Mexico på södra Cuba. Överseglingen tog 2 dygn.
När man närmar sig Cuba ska man ropa på Guarda Frontera på VHF radion men de verkar aldrig svara. Det går bra ändå.

Cayo Largo, Cuba

Think Twice i fina Marina Merlin Cayo Largo. Hamnen var helt tom när vi kom så vi fick välja vilken plats vi ville.


På Cayo Largo blev vi väl mottagna och inklareringen var helt ok.

Man betalar aldrig mutor men en burk Coca Cola blir alltid väl mottagen och glider ner i portföljen. Man får 1 månads visum vid ankomsten.
GPS och satellittelefoner är i princip förbjudna på Cuba. Våra blev inte plomberade vilket annars är vanligt.
Många cubaner har smartphones så hur förbudet mot GPS är tänkt förstår inte cubanerna heller….

VI gick till banken och tog ut den lokala valutan CUC. 1 CUC=1USD. Mycket omständigt med underskrifter etc. ATM finns på många ställen i städerna och är lika enkelt som vanligt. Det är 10% straffavgift på USD så det är bättre ha med Euro om man vill ha kontanter och växla. Det finns också en lokal valuta CUP av mindre värde men den använde vi aldrig.

Efter drink på Think Twice åt vi middag med vännerna Kiki och Hiroshi från Japan som seglar en Lagoon 42 katamaran. De seglade över Atlanten samtidigt som vi och har redan hunnit med att segla över Atlanten två gånger till!
En dag tog vi våra minicyklar till hotellområdet på södra ön och åt buffélunch på ett all inclusive hotell. Vi hade aldrig varit på ett all inclusive hotell förut. Fina stränder med lite folk.

Havanna

Eftersom det blåste mycket bestämde vi oss för att lämna båten på Cayo Largo några dagar och flyga till Havanna. Hamnkaptenen hjälpte oss boka flygbiljett och boende i Havanna. Alla hamnkaptener är extremt hjälpsamma och fixar allt man behöver.

Cubansk flygbiljett. Handskriven utan tider och flightnummer. Tider och flygplats bestäms kvällen innan men allt löser sig till slut…

För att lämna båten måste man skriva ett speciellt avtal med hamnkontoret (som var förvånansvärt fördelaktigt för oss).
Givetvis (?) måste man också gå till banken och köpa små frimärken som man ger till Guarda Frontera när man går dit för att checka ut sig själv från båten. Byråkratin är intressant….

Vi landade på en liten militär flygplats utanför Havanna. Vår förbokade taxi dök inte upp så vi tog den enda ”taxin” utanför.

Vi åkte med den här bilen från flygplatsen. Inga säkerhetsbälten men mycket avgaser i bilen. Chauffören stannade och pratade med en kompis på vägen….

Vi var inbokade på ett Casa Particular i gamla stan i Havanna. Casa Particular är rum som hyrs ut i någons hem. Det visade sig vara en riktig lyckträff! Rekommenderas! Casa Vieja Ricota churry2324@gmail.com mobil 52815467 (engelsktalande son). Ägare Hector Fernández. Rummet och vårt badrum var toppfräscht, kändes nytt!

Det var bara vi till frukost och vi blev serverade frukt, bröd, pålägg, kaffe, omelett och pannkakor.
Vi blev inbjudna på 30-års kalas i familjen. Firades på taket med utsikt över Havanna, ca 20 gäster. Killen till vänster är professionell baseballspelare. Jubilaren mitt i bild. Hon fick en flaska skumpa av oss.
Capitolio i Havanna. Generellt är de viktiga turistmålen och områdena i fint skick men det mesta annat otroligt förfallet.
Kubansk lastbil. Modernt alternativ till häst och vagn.
Att det finns fina gamla amerikananare på Cuba visste vi. Men inte att det finns så många. Rosa är favoritfärgen. Skicket varierar men en del är otroligt fina. Bilarna får inte exporteras.

I Havanna turistade vi i gamla stan, var uppe i Jose Marti monumentet, besökte revolutionsmuseet mm. Nationalhjältarna Fidel och Raul Castro, Che Guevara m.fl. hedras överallt. Hjältarna och förlusterna bland revolutionärerna beskrivs men inte på den andra sidan. Som alltid är det vinnaren som skriver historien!

Motorbåten Granma som tog Fidel Castro, Che Guevara m.fl. från Mexico till östra Cuba för att starta revolutionen som pågick 1953 till 1959.
Cuba hedrar sina nationalhjältar överallt. Detta är ett monument över Jose Marti. Nästan inga bilar på de stora paradgatorna runt omkring. Först var vi helt ensamma uppe i tornet som har en otrolig utsikt.
Nej Björn har inte blivit Taxiförare men vår chaufför hjälpte oss ta bilden och då passade Björn på att hoppa fram.
I Havanna ”måste” man besöka Bar Floridita där Hemmingway var med och uppfann drinken Daiquiri. Valet av drink är enkelt…

Cuba är känt för sin musik. Man behöver inte leta efter musiken utan den finns överallt på gatorna och restaurangerna.
USA:s blockad gör att inga amerikaner kommer till Cuba och nästan inga kryssningsfartyg. De många som lever av turismen försöker få ut mesta möjliga av de turister som kommer. Blockaden är väldigt negativ för Cuba men kubaner i allmänhet gillar amerikaner men inte Donald Trump. Man ser t.ex. kläder designade som amerikanska flaggan.

Många turister kommer från Canada som ser Cuba som det närmaste varma resmålet.

Det pågår utbyggnad av Internet på Cuba och man kan köpa wifi-kort för 1 CUC (=1USD) som räcker en timme. Man skrapar försiktigt fram en kod på kortet. Samma kort används såväl för wifi på stan som hotellnät. Hastigheten är helt ok. VPN fungerar och behövs att amerikanska servrar ska fungera. Se till att installera VPN före segling till Cuba!

Vår värd hjälpte oss kolla flygtiden tillbaka till Cayo Largo, vilken flygplats och boka taxi. Föraren av ”taxin” blev väldigt nervös när vi skulle betala för en polis närmade sig. Gertrud var smart och gav honom en kram så polisen såg att vi var bekanta!!

Cienfuegos och Trinidad

I Cuba får man inte segla omkring som man vill. I varje hamn ska Guarda Frontera kolla alla dokument, pass etc. och fylla i ankomst och avgång på crusing permit – dokumentet. Enda undantaget är de obebodda öarna på södra Cuba där man får segla som man vill.

Inloppet till Cienfuegos. Här håller Guarda Frontera koll på trafiken in och ut.

Från Cayo Largo seglade vi till Cienfuegos med en nattankring på den ganska oskyddade fyrplatsen Cayo Guano på vägen. Det blev mycket motorgång för att komma fram när det var ljust. Totalt ca 90 M.

Cienfuegos är Cubas tredje största stad efter Havanna och Santiago.

Området kring marinan är fint med vackra hus och verkar välmående. Tyvärr inget Internet vid marinan så man fick ta en extra promenad ibland.

En tidigare Rotarypresident som står staty i Cienguegos. Något Lidingö borde ta efter 🙂
Cykeltaxi till centrala Cienfuegos. Inte så bekvämt eftersom fordonet gungar hit och dit i takt med tramptagen och allt annat än snabbt. Det går lika bra att gå.
Nästan allt saknas i butikerna. De varor man har sprider man ut så långt de räcker. En hel gång kan innehålla bara några få olika artiklar. Man ser mycket köer utanför affärerna.
Vackra Club Nautico i Cienfuegos. Ligger bredvid marinan och är bas för charterbåtar.
Björns födelsedagsmiddag på Club Nautico. Mycket bra och prisvärt! Rekommenderas! Valfri drink ingår och vi intog den på balkongen med utsikt över hamnen.
Vi var trötta på alla avgasfyllda bilar och såg till att få en modern taxi med AC för en dagsutflykt till staden Trinidad som ligger lite in från kusten.
Det är nästan ingen trafik på vägarna utanför storstäderna. Enstaka hästskjutsar, cyklar och någon buss.

Vi gjorde en heldagsutflykt till staden Trinidad. som är på UNESCO:s världsarvslista. Grundad på 1500-talet av spanjorerna. Socker, tobak och slavhandel skapade rikedomar som gärna visades upp i form av fina hus.

Vi hade en otrolig tur och hittade en väldigt fin bil, en modern Lada, med en mycket trevlig chaufför som var med oss hela dagen och fungerade som guide och gärna svarade på våra frågor om livet på Cuba. Han pratade utmärkt engelska och hade arbetat som lärare och på ambassad. Egentligen var han på långresa med en kund från Havanna men kunden låg magsjuk idag så han kunde köra oss. Han heter Ibrahim Cuesta Rodriguez mobil +535281163, ibrahimchury@yahoo.com. Kommer du till Havanna så ta en kontakt!

Vi betalade 70 CUC=USD för hela dagen och bjöd på lunch.

Avancerad dusch från 1800 talet som visades på arkitekturmuseet i Trinidad.
Vi blev inbjudna på kaffe hos vänner till vår taxichaufför. Killen till höger bor i Sverige och hans cubanska fru sitter i mitten. Hon ska flytta till Sverige så snart pappren blir klara. De hade varit utan vatten i 2 veckor när vi var där.

Mellan Cienfuego och Santiago

Vi ankrade vid öarna Cayo Zaza de Fuera, Cayo Cuervo och Cayo Grenada . Lagom dagsetapper på 40-60M.
Närmast Cuba ligger en svag ostgående ström och vi hade tur med lugnt väder och lite sjö. Vi såg nästan inga andra båtar, varken fritidsbåtar eller fiskebåtar. En enorm skärgård som är väldigt öde. Många öar är helt beväxta med Mangrove så det är inte att tänka på att gå iland.
På kusten längst i sydost finns inga öar men vi hittade bra ankring i Cabo Cruz – Marea de Portillio och Chivirico innan vi kom till Santiago de Cuba.

Vår Code0 kom äntligen till användning. Synd att vi använder den så lite, den ger minst en knop till på farten och klarar ca 60 grader relativ vind.

På en av öarna kom några fiskare roende efter mörkrets inbrott. De frågade efter salt och solskyddsmedel som de fick. De ville ge oss en hel hink med hummer (languster). Vi lyckades begränsa mängden till 9 st och gav dem lite pengar också. Delade i halvor och grillade i omgångar. Räckte som mat till oss i tre dagar!!

Att humrarna sprattlar får väl ses som ett tecken på att de är färska…
Björn delar hummer med kniv och hammare. Går utmärkt! Johan Virgin har varit vår läromästare. Bra ta bort alla spröten så blir det inte så skräpigt i grillen och mer plats. Armerade skyddshandskar så man inte skär sig är bra. Det är inte bara kniven som är vass…
Vi fick grilla hummern i omgångar för grillen räckte inte till

Marea de Portillio

Fin skyddad hamn. En favorit! Vi var enda båt förutom de lokala roddbåtarna. Inte en enda båt med motor! Även Guarda Frontera kom med roddbåt för att som vanligt kolla våra papper.

Vi tog jollen i land och möttes av några damer som ville sälja lite prylar. Dora frågade om vi ville följa med henne hem vilket vi givetvis gjorde. Hon bodde i ett litet hus med en gris lite höns på gården bakom. Ibland kom djuren i n i huset men inne var det rent och fint. Vi köpte Calabaza (ser ut som en gulgrön pumpa) och Plantain (matbananer) av henne. Vi kom tillbaka med lite presenter och fick slänga våra sopor på förbränningsplatsen bakom deras hus.

Vi fick användning för hjulen på jollen. Utan dem hade vi aldrig kunnat dra upp jollen.
Vi fick varsin kokosnöt hos Dora. Vi drack kokosvattnet och åt fruktköttet.
De egna djuren är viktiga för invånarna i Marea de Portillio. De här grisarna gick fria efter vägen.
Doras lilla barnbarn fick ett set med pennor av oss. När vi förstod att de inte hade något papper fick hon det också. Hon blev så lycklig! Dora fick lite kläder av oss.
På bageriet fick vi en jättekasse med fikabröd för våra mynt….

Chivirico

Längre i land än så här kom vi inte i Chivirico

Hamnen i Chivirico är trång och grund. För en gångs skull fanns det ett par andra gästbåtar, ganska små.
När vi försökte gå i land blev vi nekade. Den lokala vakten ringde sin chef som efter mycket övertalning kom fram till att vi kunde få gå iland en i taget. Då fick det vara. Hamnen har grundflak på ca 1,4 meter som inte finns varken i sjökort eller i pilotboken.

Cubas östra delar är mycket bergiga. Den här udden var inte så hög men vacker!

Santiago de Cuba

I Santiago var vi enda gästbåt i många dagar. Inseglingen är vacker med ett gammalt fort på udden och en fyr.

Marinan i Santiago ligger ganska långt från själva staden. Vi tog en färja in till staden. Kostar 1 CUC. När vi skulle tillbaka så gick vi på den enkla turistfällan. En kille kom fram och frågade om vi letade efter taxi. Hans bil stod runt hörnet och vi gjorde upp om ett pris på 10 CUC som är det normala taxipriset. Bilen var ett vrak som behövde rulla igång i nedförsbacken och skulle knappt ha tagits emot på en svensk bilskrot. Den höll på att stanna i uppförsbackarna. När vi kom fram ville han ha 25 CUC! Vi gav honom 10. Santiago är det enda ställe i Cuba där vi träffat på ohederlighet. På en restaurang serverade de saker vi inte beställt men det fick de bjuda på :-).
Överallt i Cuba, inklusive centrala Havanna, har vi känt oss helt trygga när vi varit ute på kvällarna eller lämnat båten.

Katedral de la Asuciôn vid torget Parque Céspedes. Lika vacker inuti!
Den här killen jobbar i baren vid marinan. Vi träffade honom mitt i Santiago där han sålde telefonkort till lite överpris när Etecsakontoret var stängt. Mycket hjälpsam och visade oss runt lite i stan.
Cigarrer och rom. Björn tycker cigarrer luktar bättre om man inte tänder eld på dem!
En av middagarna hemma hos Pedro och Rosa. Rosa hjälpte oss med vår tvätt och ordnade fina middagar. De fixar allt!! Man kan betala med pengar eller t.e.x överbliven elektronik. Nella gav Rosa en del kläder.
Leta rätt på det här huset om du kommer till Santiago. Ligger en gata ovanför marinan och har skal till livflotte som blompottor. Här hittar du Pedro och Rosa.
Pedro fyller vår svenska gasflaska från cubanska flaskor. Han la på is på flaskan för att kyla. Vi kontrollvägde sedan i båten, han fick i 13 kg gas i vår 10 kg flaska.

Santiago är den ostligaste port of entry dvs. där man kan klarera ut. Vid utklareringen kollar de snabbt igenom båten så man inte har några extra passagerare. De håller koll på båten från inspektionen tills man seglar iväg.
Cubaner som inte har något otalt med staten kan resa utomlands legalt efter viss byråkrati.
Öster om Santiago ligger Guantanmo. Guantanamo är en region och en stad men är mest känd för den amerikanska flottbasen. Flottbasen har funnits sedan 1901 men ses av Cuba som en ockupation. USA har ett avtal på 99 år sedan 1934 dvs. från tiden före revolutionen.

Röken i Santiago. Miljön lider svårt i Cuba. Verkar vara utmärkande för socialistiska länder….

Till Jamaica

Vi seglade iväg mot Jamaica på eftermiddagen den 31:a januari och var framme nästa morgon. En snabb bekväm segling!

12 sidor blanketter att fylla i. Vi fick svaret av en polis att de sedan bara lägger blanketterna på hög…

Inklareringen var den krångligaste vi varit med om. 12 sidor blanketter och många personer från olika myndigheter. Vi fick använda vår skeppsstämpel flitigt. Det tog 6 timmar innan allt var klart.
Vi har upplevt mycket på Jamaica men mer om detta i nästa inlägg!

7 reaktioner på ”Cuba”

 1. Fantastisk berättelse. Vilka upplevelser! Frågan är hur ni skall klara att leva i Sverige efter detta?
  Hjärtliga hälsningar från

 2. Hej, underbart att läsa om er seglats och äventyr! Önskar er allt gott med hälsningar från ett blåsigt Lidingö!
  Kram Kickan

 3. Wow, tack för härlig reseskildring-:)…och Björn du har heeeeelt rätt i att cigarrer luktar betydligt bättre otända!!!!! Ha det fortsatt gott!

 4. Hej på er!

  Trevlig läsning…
  Jag har en kompis som seglat till Las Palmas och som vi träffade förra veckan, kan jag ge honom adessen till eran sida, tror han finner den intressant?
  Och hur gör jag då?
  Ha det!!!

 5. Hej på er! Det var rolig läsning och fina bilder, en riktigt intressant uppdatering helt enkelt.
  Ni satsar väl på rastafrisyr i Jamaica förresten, det är aldrig för sent att testa något nytt😄

  Lasse.

 6. Hummerfrossa kan ge hummerhicka! Hoppas ni klarade er och ha en fortsatt god tur!
  Kul att läsa om Cuba, de har allt en bit kvar.

Kommentarer inaktiverade.