Från Saint Lucia till Muskö

I Karibien är det svårt att få fönsterbord för det finns sällan några fönster….
Tänkvärt! Tur att vår båt inte är så gammal…

Vi klarerade ut från Saint t Lucia i Marigot Bay och seglade 65M till Port Elisabeth på Bequia (uttalas som ”beckway”).  Denna gång ankrade vi och tackade vänligen nej till förslag från olika Boatboys.

Eftersom vi var länge på Bequia i vintras seglade vi snart vidare till Mayreau som ligger strax väst om Tobago Cays (uttalas som Tobago  keys, alltså som nycklar på engelska).

Salt Whistle Bay på Mayreu

Vi seglade till Salt Whistle Bay på Mayreu. Det var trångt och mycket båtar men vi ankrade på (väldigt) grunt vatten innanför alla andra.

Skön barfotavandring på stranden Salt Whistle Bay

Vi valde att inte gå till Tobago Cays denna gång utan gick bara ca 1 M till Saline Bay som varmt rekommenderas. Gott om plats och fin vandring upp till toppen.

Utsikt mot Tobago Cays från toppen av Mayreau
Saline Bay Mayreau, kyrkan på toppen är kombinerad med diverse samhällsfunktioner. Obs skylten mot utsikten mot Tobago Cays.

Utklarering i Clifton Harbour Union Island där vi också passade på att klippa oss. Björn blev klippt utan några frågor om hur han ville ha det och utan spegel på väggen.

Vi klippte oss på Union Island. Vi hamnade mitt i ett rörigt födelsedagsfirande. Ingen spegel. Intressant…
Flygplatsen i Clifton Harbour ligger minst sagt centralt

Inklarering i landet Grenada i huvudorten Hillsborough på Carriacou. Vi flyttade oss sedan till Tyrall Bay men stannade för snorkling på Sandy Island på vägen.
Vi seglade till St Davids Harbour på Grenada. Där ligger Grenada Marine som har bra Raymarine Service. Vår lilla 9″ plotter har krånglat och vi fick den utbytt mot en ny.

Vi fick provsmaka Bad Dog Ale på restaurangen på Grenada Marin. Bad Dog Ale som bryggs på Grenada finns tyvärr bara på enstaka ställen.
Alltid bra med restaurangbesök så man får wifi-kod. Restaurang väljs efter koll av vilka wifi nät som når båten.

Vi seglade vidare till Prickley Bay där vi stämt möte med Mads och Lotta på Looma IV. Vi hade mycket trevligt tillsammans!

På The Breweri med Lotta och Mads från Looma IV.
Restaurangen The Breweri på Grenada gör skäl för namnet!

Många längeseglare ankrar i vikarna på södra Grenada och det finns mycket aktiviteter som presenteras på radionätet på morgonen.

Vi var på en 8 timmars utflykt till norra Grenada där vi på kvällen fick se en ”Leather Back Turtle” lägga ägg i en grop på stranden. Det är världens största sköldpadda (kan bli över 2 m lång) och den har lite mjukare skal, därav namnet. Häftigt att stå en halv meter från Sköldpaddan och se när den gräver, lägger ägg och sopar igen spåren. Det hela tar några timmar. Forskarna som finns på plats har koll på att man inte stör sköldpaddan och de låg på mage i sanden och fångade upp äggen under sköldpaddan och grävde ner dem på en bättre plats.

Leather Back turtle lägger ca 100 ägg i en grop på stranden norra Grenada. Ungarna kläcks nere i sanden och får klara sig själva från kläckningen.
Ca 100 ägg i hinken. De små äggen är inte befruktade

På Grenada organiseras Hash varje lördag. Det har inget med knark att göra utan är ett vandrings- löpningsevent. Enligt hemsidan http://grenadahash.com/ :
”We are an enthusiastic group of “drinkers with a running problem” that meet every Saturday afternoon for a fun walk or run in different locations around Grenada.”

Grillning efter Hashen på Grenada

Efter vandringen/löpningen är det grillning och öl. Som förstagångsdeltagare får man diplom och glädjen (?) av att bli duschad med öl.

Efter mycket arbete med att göra båten klar för sommaren torrsatte vi den 4 juni på Clarkes Court Marina. Vi jobbade hårt både före och efter torrsättning med avrustning, rengöring och olika projekt.

Travelliften på 242 ton lär vara den största i Karibien. Den är illgrön och heter Hulken….

Så liten hon ser ut när hon hänger i en gigantisk 242 tons travellift, störst i Karibien

Hulken är för stor för att köra in båten på sin plats så sista biten går på traktorvagn med specialbalkar för katamaraner.

Vagn med extra balkar för transport av katamaraner
Vad gör Nella med killens ben??

Bland våra projekt fanns att byta roderlager. För att göra det måste rodren dras ut. Vi hade hjälp att gräva djupa hål för att ta ut rodren.  Om man inte blir fasthållen står man på huvudet ner i gropen!

Rodret djupt nere i marken för att få ut den långa hjärtstocken (axeln)
Med hjälp av taljor kunde vi hissa upp det tunga rodret lugnt och fint.

Vår plats är längst in på området alldeles nära bergssidan.

Bra med sugfötter när man går i branten över Think Twice
Clarks Court Marina sett från vår masttopp. Enskrovsbåtar ligger för sig och katamaraner för sig.
Selfie på Björn i masttoppen. Windex och vindinstrument demonterade.

Utmärkt lunch kan köpas på marinan för 10 EC (knappt 40 sek)  från ”food trucken”. Bra restaurang finns också på området. Vi bodde ombord utom sista tre dagarna före hemresan. Då bodde vi i de fina hotellrum som finns på marinan.

Vårt hotellrum på marinan. Fint men ganska dyrt. Pentry, toa och dusch på rummet. Fin utsikt från balkongen.

Det var stressigt att hinna med alla arbeten på båten före hemresan.

I Karibien är det orkansäsong juli-november. Grenada ligger utanför orkanbältet men risken finns ändå. Alla båtar på Clarkes Court surras fast i stora betongblock. Vi begärde två extra betongblock för säkerhets skull.

Think Twice väl förankrad  i 6 stora betongblock

Vi flög Grenda – New York JFK -Reykjavik -Arlanda. Vi valde att stanna tre nätter på Island när vi ändå skulle dit.

Klart vi åkte direkt till hamnen i Reykjavik med vår hyrbil
Vi bilade mellan glaciärerna och kusten. Vulkanutbrott under Eyjafjellsjökull stoppade all flygtrafik i Europa 2010
Skön skylt i terminalen för färjorna till Vestmannaeyjar. No Wifi: Talk to each other, maybe call your mother
Basaltpelare vid Black Beach
Gejsern Strokkur några meter ifrån gejsern Geysir. Den kan spruta 20 m högt ca var 5:e minut
Givetvis besökte vi Gullfossen men också massor av andra vattenfall
Perlan är ett modernt museum byggt på 6 gamla hetvattentankar. Här har vi fotograferat från kyrktornets topp på  Hallgrímskirkja .
Inne i Perlan kan man se hur isen dokumenterat vulkanutbrottens längd och årtal genom tiderna
Kyrkan Hallgrímskirkja tog över 40 år att slutföra och har en orgel med 5 275 pipor
Ryggstöden kan vändas framåt mot altaret eller bakåt för orgelkonserter. Listigt!
Vi testade traditionell isländsk mat. En del var gott men torkad fisk är nog bättre som hundmat…

När vi kommit till Stockholm bodde vi ett par nätter hos Nellas mamma Monica på Lidingö.  Vi var noga med att hinna hem så vi hann vinka av Glittra med Janne och Christina som också seglar mot Karibien. De ska segla ARC 2018 över Atlanten till St Lucia i Karibien där vi hoppas på att ta emot dem!

Vi firade traditionell midsommar med familjen på Muskö. Nu bor vi på Muskö till ungefär mitten av oktober. Sjösättning på Grenada är planerad till 1:a  november.

Det blir nog inte  så mycket bloggande förrän i november när vi börjar segla igen. Nu fokuserar vi på att träffa släkt och vänner medan vi är i Sverige.

 

3 reaktioner på ”Från Saint Lucia till Muskö”

  1. Välkomna hem till Sverige igen. Det är så roligt att läsa om alla era upplevelser under er fantastiska drömresa. Skall bli kul att läsa om era nya upplevelser nästa vinter. – Skönt att er båt är fastsurrad ordentligt. – Njut av den svenska sommaren.
    Jättekramar från Al och Tispe.

  2. Lika roligt att få följa med hem som att få följa med på rallyt dit över!

  3. Fantastisk resa och nu i Sweden!!🤩Har varit så roligt att följa er och era underbara beskrivande bloggar med fina bilder!! Hur blev frisyren?? Hahaha Anders klippte sig i Frankrike och sedan var det hatt på, ganska länge… han trivs bättre med den Spanska frisyren👍Njut av Sverige, vänner och släkt hoppas på att träffa er😍 så småningom om! Största kramarna som finns Anders o Lena på Space

Kommentarer är stängda.