Mot Biscaya och Ile de Sein

Nu har det gått drygt en månad sedan vi lämnade Stockholms Skärgård. Vi är nu framme vid Biscaya och är knappt halvvägs till Kanarieöarna, så vi ligger bra till i tiden. Nu väntar lugnare segling efter kusten. Biscaya har vi korsat förut och vi vill passa på att se mer denna gång. Förhoppningsvis får vi nu också varmare torrare väder och mindre motvind.
Från  Lezardrieux blev det en dagsetapp på 80M till L’Aberwrach. Spännande och vacker kust! Förtöjning vid 21.30.

Dramatisk klippor utanför L’Aberwrach
Fyrar vid inseglingen mot L’Aberwrach

Sen middag med otrolig solnedgång akteröver som speglade sig i vattnet.

Vår middagsutsikt från sittbrunnen. Kan det bli bättre?

L’Aberwrach är en liten ort med minimal service. Vi  tog en stillaliggardag och fick sträcka på benen och vandra till nästa ort några kilometer bort. Seglarlivet i L’Aberwrach är dock fantastiskt med mycket katamaran- och jollesegling , kate-surfning mm.

Passage av uddarna vid Brest är alltid spännande. Tidvattenströmmarna är starka och det gäller att räkna rätt. Med tidvatten är nivåerna det minsta problemet. Planeringen med strömmarna både vid avgångs- och ankomsthamnarna och på vägen är betydligt svårare. Speciellt med en segelbåt vars fart är ganska svårförutsägbar.

Pointe de Sant-Mathieu vid Brest

Vi valde att gå till den mycket spännande ön Ile de Sein som ligger precis vid Biscayabuktens norra ände. Hamnen är markerad i sjökortet som att den torkar ut helt vid lågvatten. Det finns bara ankarplatser och inga bryggor. När vi ankrade visade vårt ekolod 1,4 m från vattenytan och vi går ca 1,2 meter djupt med nuvarande last…
Inte riktigt så farligt som det låter eftersom tidvattnet var som lägst just då.

Ankring på 1,4 m djup (från vattenytan). Land vid lågvatten enligt sjökortet!!
Än så länge finns det vatten kvar…

Rejäl promenad till fyren i öns andra ände och mycket fotograferande av den vackra naturen och byn.

Fyren som var målet för vår vandring.
Välförtjänt öl tillbaka i båten

 

 

7 reaktioner på ”Mot Biscaya och Ile de Sein”

 1. Blir avundsjuk på ert besök på Ile de Sein, minns det utsatta och speciella läget då vi (för några år sedan) passerade efter att ha korsat Biscaya på väg norrut. Mycket intressant fyrplats.
  Det blir säkert roligt och spännande att utforska hamnar och farvatten längs Frankrike och Spanien innanför Biscayabukten.
  Jorå en öl smakar såklart extra gott ibland …
  Tack för era trevliga rapporter!

  Lasse.

 2. Skönt att ni börjar få varmare. Vädret i Skottland är som förväntat. Dagen bjuder på heldagsregn 😏. Blir en stillarliggardag. Imorgon bär det av till Oban. Saknar er väldigt mycket. Ha en fortsatt härlig segling söderut.

 3. Det ser väldigt härlig ut. Fina bilder också. Önskar er en härlig segling över den lilla bukten.

 4. Tack för fina bilder och rapport från La France
  Önskar er en fortsatt spännande seglats 🇫🇷

 5. Vi varit i Biarritz idag men såg inte er. Fortsatt god seglats!

 6. Kul..om ni nu skall ta det lugnt kanske vi kan ses igen innan Grand Canaria.😀⛵⛵ Vi har rundat och ligger i Camaret. Ha det jättebra kramar Gunnel o Lasse

Kommentarer inaktiverade.