Till Florida

Vi har nu fortsatt söderut efter USA:s ostkust och är nu nästan framme i Key West. Från Key West avser vi fortsätta till Mexiko.

Se vår position

Nu kan man se var vi är genom att följa denna länk:
https://forecast.predictwind.com/tracking/display/ThinkTwice

Positionen uppdateras via satellit så vi är nu oberoende av mer eller mindre bra landstationer. Zomma in så du ser pricken där vi är och vårt spår.

Charleston

I Charleston är det kraftiga tidvattenströmmar som gör att ankarliggarna snurrar runt och far hit och dit beroende på om vinden eller strömmen är starkast för tillfället. En natt fick vi sitta ankarvakt vilket visade sig behövas, då en annan båt höll på att driva på oss.
I Charleston sammanstrålade vi med Suzie II, Willow och Supertramp.

Fika omvord på Suzie II i Charlestone. Suzie II har fått ett nytt fint däck utan teak. Willow syns i bakgrunden.

Vi gick till U-haul för att fylla vår svenska gasolflaska men fick nobben för att den var av glasfiber och inte stål. Köpte en amerikansk flaska så nu har vi en extra…

Från Charleston gick vi söderut på ICW. Stora grunda områden och inte så mycket att se.

Beufort SC

Det finns Beufort South Carolina och Beufort North Carolina. Olika platser med samma stavning men olika uttal:
Beaufort, North Carolina, is pronounced ”BOW-fert” or ”BOH-fert.”
Beaufort, South Carolina, is pronounced ”BEW-fert.”

Vi fick ligga vid Cathy och Allan Raes brygga. De är portofficers för OCC. De har inte själva längre någon segelbåt utan flyger istället omkring med sitt flygplan! Vi bjöd på middag ombord och var ute på restaurang tillsammans.

Restaurnagbesök i Beufort SC med piloterna Cathy och Allan.

St Augustin

Vi nattseglade till St Augustin. Inloppet till St Augustin från havet är spännande! Vågorna bryter häftigt över grundbankarna. Inga prickar eller djupsiffror finns i sjökortet för det ändrar sig hela tiden.

Den vackra bron i St Augustine öppnar varje halvvtimme. Vi gjorde 8 knop för motor för att slippa vänta på nästa öppning på vägen in.
Tom (crew), Steve och Fiona från Supertramp ombord på Think Twice

Vi låg vid en mooringboj vid marinan. Fin marina med mycket bra tvättstuga. Tog en uber till Wal Mart där vi bland mycket annat köpte US Coast Guard godkända flytvästar att ha i jollen.

Tracey och Tim som är portofficers i St Augustin la till vid bojen bredvid oss. De kom över till oss på middag. Vår BB motor hade av outgrundlig anledning börjat äta remmar i vansinningt snabb takt. Uppriktning och andra kontroller hjälpte inte trots många råd från hjälpsamma personer. Tracey och Tim hade med sig ett stort paket remmar vi beställt från Amazon.

Fort Pierce

På vägen till Fort Pierce stannade plötsligt ena motorn. Uppenbarligen fick den inget bränsle. Vi misstänkte att matarpumpen var trasig. Vi hade sådan tur att det fanns två matarpumpar i lager i Fort Pierce. Innan vi bytte pumpen provade vi att blåsa ledningarna med en cykelpump. Det löste problemet tillfälligt, men skräpet blev kvar i tanken.

Vero Beach

SSCA dinner Vero Beach

Vi gick norrut för motor upp till Vero Beach där vi ankrade för en natt. Anledningen var att vi ville delta i en middag som SSCA, Seven Seas Cruising Association, ordnade. Vi var drygt 30 personer och det var väldigt trevligt. SSCA skiljer sig från OCC genom att i SSCA är det inget krav på att man ska ha korsat en ocean för att vara med.

Hobe Sound

Nancy och George Marvin som är port officers för Hobe Sound och Bahamas bjöd in oss och andra OCC båtar till att fira Thanksgiving hemma hos dem. Vi tackade givetvis Ja till att få fira en riktig amerikansk Thanksgiving! Även denna gång fick vi ligga vid grannarna Dan och Jeannes brygga där det finns lite mer plats.

Smal kanal in till Nancy och George i Hobe Sound. Det blir lite som att åka slalom.
George skär upp kalkonen
Manatee eller sjöko som vi säger på svenska. Två stycken simmade omkring i kanalen nära båten. De är enorma men man ser bara lite av ryggen och nosen ibland. De kan bli 4m långa och väga 1 ton! Läs gärna mer här och se bättre bilder:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Manater
Vi fick många paket till Hobe Sound. Bland annat nya kullagrade block till styrningen.

Vi fick 5 paket till Nancy och George. Rena julafton! Bland annat två nya 120A generatorer och konverteringskit från Electromaax för att byta till serpentine belt. Bra tips från Marcus Morberg!
Konverteringskitet består av ny remskiva att sätta utanpå den gamla på motoraxeln, ny remskiva för den interna kylvattenpumpen, remspännare och rem (plus en reserv). Tyvärr passade inte konverteringkitet så bra eftersom vi inte hade originalgeneratorernas fästen kvar.
Efter en hel del fix och trix kunde vi montera nya generatorn på BB motor som åt remmar. Fantastisk laddning! Ca 60A redan på tomgång!

Adventsfika ombord på Think Twice med Jeanne, George och Nancy. Kanelbullar, lussekatter och pepparkakor från IKEA.

Innan vi avseglade fick vi låna bilen av Nancy och George och åka till järnaffären och mataffären.

Till Miami

Miami möter med en imponerande skyline

Vi ankrade en natt i norra West Palm Beach. Vi har en stor fördel av att vår mast är lägre än 65 fot så vi kan gå inomskärs och kommer under broarna men strax norr om Miami finns en bro som är 56 fot så den sträckan måste vi gå utanför kusten.

För att hinna till Miami på en dag så lättade vi före gryningen och kom fram precis när det mörknade. 85 distansminuter på loggen.
Precis när vi var i inloppet till Miami och omgivna av färjor stannade BB motor pga. bränslestopp. Antagligen körde vi SB motor för hårt i motströmmen så vi fick temperaturlarm och fick stoppa även SB motor!!
Vi nödankrade och blåste tankledningen med cykelpumpen innan vi kunde fortsätta till Coconut Grove i södra Miami där vi ankrade precis när det blev riktigt mörkt. Willow låg i marinan och Steve hade tipsat oss om ankringsställen och infarten. Hela området är mycket grunt och vi ankrade på knappt 2 m djup.

Vi turistade en dag i Miami. Vi tog oss runt med gratis gammaldags trolleys och Metromover, spårväg med automatiska gummihjulståg i luften.
Drink hos Steve ombord på Willow och sedan gemensam middag på stan. Härlig temperatur i december!
Man får inte mata de vilda krokodilerna. Vi tolkade det som badförbud…

Vi tog en lång promenad till Home Depot (som är ungefär som Bauhaus) och köpte material till våra projekt.

Vi tänkte göra en primitiv sil till bränsleledningen men hade sådan otrolig tur att vi hittade skräpet i en koppling och kunde rensa. Som misstänkt var det en klump tätmassa som lossnat. När vi tog bort manluckan i tanken nyligne lossnade det en sådan klump på varje skruv när vi skruvade ut dem. Denna hade vi inte fått tag på. Det borde inte finnas fler….

Florida Keys

Seglade söderut utanför kusten. Härligt klart vatten där man lätt ser botten på 5 m djup. Det är fullt av fiskebojar som man får väja för. Nattankrade utanför Key Largo med fri horisont mot Atlanten.

Solnedgång strax före ankring.

Florida Keys är en ögrupp med ca 1700 öar som sträcker sig längs Floridas kust och vidare över 100 distansminuter mot sydsydväst. Det finns bilväg ut längs raden av bebodda öar där den sista är Key West. Det går att segla både innanför och utanför raden av öar som är förbundna med väg och vissa broar kan passeras. När man går söderut utanför håller man sig nära kusten innanför de yttersta reven så man slipper Golfströmmen.

Här syns bara de stora öarna

Vi blev inbjudna till Russ och Lynn som vi tidigare träffat på Bahamas och i Virginia. De har ett spännande hus i Marathon där vi i skrivande stund ligger förtöjda intill deras båt Blue Highway.

Första kvällen tillsammans med Lynn och Russ. Drink på bryggan intill båtarna.

Vi tog en långpromenad upp till Crane Point på nordsidan av Marathon. Det är ett naturreservat med mycket att se och lära om naturen på Florida Keys och dess historia.

Vi testade fiskpedikyr vid Crane Point. Lite jobbigt när man är kittlig….