Saint Martin till Virgin Islands

Saint Martin

På rekommendation av Fredrik och Jeanette på Bushpoint hyrde vi bil av den mycket trevliga Claude som driver Discount Cars. Som tur var fanns inga små bilar tillgängliga så det blev en stor 4-hjulsdriven SUV.

På Holländska delen av Saint Martin (Sint Maarten) är det inte långt från stranden till flygplatsen.

Vi bilade runt hela ön och tyvärr är orkanskadorna enorma överallt. Återuppbyggnaden verkar gå betydligt långsammare än på andra drabbade öar. Enligt Claude väntar många på försäkringspengarna. Med nuvarande takt kommer det ta många år att återställa. Det går dock utmärkt att segla till Saint Martin. Det finns bra affärer, båttillbehörsaffärer mm. samt fina ankarplatser och bojar.

Fin utsikt från bergen på södra ön. Den stora lagunen i bakgrunden   sträcker sig både på franska och holländska sidan.
Oyster Pond

Oyster Pond på östra sidan är helt förstörd. Inget är öppet.

Anse Marcel. Bärgning av sjunkna båtar pågick och bara hantverkare fanns där.
Vägen upp mot toppen. Bra med rejäl bil!

Fredrik och Jeanette bjöds på Björns hembakade semlor ombord på Think Twice. Enda semlorna i år.

Mot Brittish Virgin Islands, BVI

Det är över 80 distansminuter mellan Saint Martin och BVI så vi fick lätta tidigt för att hinna fram innan det blev mörkt.
Seglingen var ”propagandasegling” för att citera Janne Olsson. Fin medvind med gennacker och fem delfiner som följde oss länge och gjorde fina hopp!

Gennackersegling mot BVI. Halshornet på lovarts stäv.
Fem vackra delfiner följde oss i 1,5 timme men vi lyckades bara får fyra på samma bild
Fina delfinhopp!
Sir Richard Bransons ö Necker Island. Huset ligger på Devil Hill…

Vi passerade Necker Island och ankrade i Gun Creek på norra Virgin Gourda. Inklareringen där är stängd sedan orkanen och huset är helt urblåst så vi fick gå vidare till Spanish Town för inklarering.

Anne och Frank bjöd på sundowner ombord på OCC båten Scot Free III utanför Spanich Town.

Vi blev kvar lite längre än planerat i Spanish Town för att kunna köpa SIM-kort för internetaccess. Nella filmade det intensiva fisklivet under båten.

Vi seglade norrut igen tillbaka till Prickly Pear Island vid North Sound. Tog en jolletur till Saba Rock och marinan Bitter End (det heter så….) som var helt förstörda.

Bitter End

På vår jolletur hittade vi svenska båten Barbasol med Karin och Hasse där vi blev bjudna på sundowner tillsammans med Marie och Lasse från Anemone.

Vi seglade norrut till den stora men låga ön Anegada som ligger ca 13 distansminuter norr om  Virgin Gorda. På BVI och US Virgin Islands (USVI) ligger annars öarna nära varandra och det känns som skärgårdssegling där etapperna sällan är mer än 5 distansminuter. De flesta öarna i BVI är höga och bergiga men Anegada är bara som en förlängning av reven och syns inte förrän man kommer ganska nära.

Vi tog en långpromenad till Flamingo Pond. Vi såg flamingos men bara på långt håll.

Långpromenad på Anegada

Från Anegada seglade vi tillbaka söderut. Tänkte gå till Lee Bay på Great Camanoe men där var det allt annat än lä så vi ankrade på sydöstra sidan istället där det var massor av charterbåtar.

När de långa mjuka dyningarna kommer in mot land kan vattnet spruta högt upp i luften.

Lunchförtöjning vid boj i White Bay vid Guana Island. Rundade sedan huvudön Tortula och seglade kors och tvärs mellan öarna till Norman Island där vi tog en boj (30 USD per natt).

Jollrade (dvs. åkte med jollen) till Treasure  Point där snorklingen är fantastisk och det finns sännande grottor.  Underbara koraller och vackra fiskar!
På morgonen hade vi tur och fick en dykboj vid  de små klippöarna The Indians. Ännu underbarare (kan man skriva så?) snorkling! En kappsegling rundade The Indians så vissa båtar passerade på ca 1 m avstånd från Think Twice!

The Indians. Underbar snorkling!
Nella snorklar
Påskfirande utan sill. Men nubbe går bra ändå… Obs påsktuppen vi fått Olle o Maggan.

Vi låg ankrade några dagar vid vackra Little Jost van Dyke.
Ett måste på BVI är att besöka Soggy Dollar Bar i White Bay på Jost van Dyke. Namnet Soggy Dollar kommer av att man förväntas simma in med pengarna i fickan…

Soggy Dollar Bar
Björn nöjd med att äta lunch på Soggy Dollar Bar.
Gertrud hade egen bar i White Bay men den hade bara flaskor för självservering!

Vi stämde möte i Cane Grden Bay på Tortula med Kess och Anne på Engla. De ankrade intill oss och bjöd på middag första kvällen efter en sundowner på Think Twice. Vi tog en taxi tillsammans till huvudorten  Road Harbour på Tortula  och sedan blev det filmkväll ombord på Engla.

Till US Virgin Islands

Vi klarerade ut vid Sopers Hole där man gjort en tillfällig  byggnad för utklareringen i form av ett partytält. Stenar på pappershögarna fixade ordningen! Inklarering i Redhook Bay på östra Saint Thomas, US Virgin Islands. Vänlig och effektiv inklarering och vi var i USA!  Visum hade vi ordnat på ambassaden hemma. Det är inte lika enkelt att komma med egen båt som med flyg.
Känns lite speciellt att ha seglat från Storbritannien till USA på en timme….
Lite udda är att på Brittish Virgin Island är valutan US Dollar och på US Virgin Island kör man på vänster sida av gatan.  Omvända världen…
Första restaurangbesöket i USA blev givetvis en maffig hamburgare.
Vi träffade återigen Lena och Mats på Yasmine och Lars och Christel på Chablis.

Vi gick för motor knappt 2 M till en vik Great St James där vi tog en boj.

Jordbävning

Vid Great St James hörde vi plötsligt ett muller och kände skakningar i båten. Vi kunde inte se någon naturlig orsak och när vi kollade på https://earthquaketrack.com  såg vi att det precis hade varit en jordbävning med magnitud på 4,7  med centrum 34  km från Tortula  och vi var i den zon där den borde kännas. Jordbärningar verkar vanliga här även om denna var ovanligt kraftig.

6 reaktioner på ”Saint Martin till Virgin Islands”

 1. Ser bara så underbart ut. Jag har flugit från Saint Martin. Folk stod på stranden och höll sig i staketet när jetmotorerna drog igång. Bättre att segla!
  Hälsningar från ett LITE mer vårlikt Stockholm idag

 2. Underbara bilder och berättelser! Härligt äventyr ni är med om och de är så kul att kunna följa er via bloggen.
  Skriv snart igen!!😁
  Stora kramar Anders o Lena på Space

 3. Trevliga bilder och även UV-video.
  Ni kommer definitivt att blekna en smula senare hemma i den svenska sommaren. Fast era pigment har kanske fastnat i mörkbrunt läge för gott…😃
  L.

 4. Det är så roligt att läsa om era livsäventyr. Bilderna är toppen, särskilt att se alla fiskar under er båt. Här har vi vatten runt oss också men det kommer från ovan. Skriv snart igen. Kram från Al och Tispe.

Kommentarer inaktiverade.