Teneriffa

Geografisk betraktelse

Stockholm ligger på breddgraden ca N 60 grader. Kanarieöarna ligger på breddgraden ca N 30 grader. Dvs. om man delar avståndet mellan ekvatorn och nordpolen i tre delar är Stockholm 1/3 från nordpolen och Kanarieöarna 1/3 från ekvatorn.
På samma sätt på andra ledden är Stockholm på longituden Ost 18 grader (ost om Greenwich) och i skrivande stund är vi på longituden ca Väst 18 grader, dvs 36 grader väster om Stockholm motsvarande 1/10 av ett varv runt jorden som förstås är 360 grader.

Mot Teneriffa

Innan vi lättade från Lanzarote gjorde vi rent botten.

Sugpropp och skurnylon bra redskap för att hålla botten ren

Bra hjälpmedel är sugpropp som fäster bra på båtbotten under vattnet så man får ett handtag samt snorkel och cyklop. Köl och roder kräver att man dyker ner men man hinner mycket på varje gång tack vare sugproppen.

Mycket behaglig nattsegling till Teneriffa. Slör, bra fart och lite sjö. I gryningen utanför hamnen mötte vi Engla som gått lite före oss från Lanzarote. Man kan tycka att Kanarieöarna ligger nära varandra men det blev 143 sjömil. Det är lite längre än vad det är från Sandhamn till Hangö i Finland.

Auditorio de Tenerife ”Adán Martín koserthus och kongresshall i hamnen i Santa Cruz. En av Spaninens mest kända moderna byggnader. Ritat av Santiago Calatrava

Loroparken

Efter lite missförstånd om kommunikationerna tog vi oss till Loroparken i Purto de la Cruz. Vi åkte buss och gick sista biten.

Fantastisk Delfinshow men roligare att se dem i havet

Loroparken är fantastisk! Vi tittade på Delfinshow, Späckhuggarshow, Sjölejonshow och det mesta av det parken erbjuder.

Vältämjd späckhuggare i Loroparken. De gillar att stänka ner publiken.

Teneriffa med bil

Vi hyrde bil i fyra dagar. Första dagen blev det shoppingtur till IKEA, stora byggvaruhuset Leroy Merlin (som är precis som Bauhaus hemma) och Decathlon‎s stora sportaffär. Tänk så mycket saker vi inte visste att vi behövde!

Andra dagen körde vi runt hela Teneriffa utom norra delen.

Mäktiga och välgjorda statyer utanför Basílica de Candelaria
Sevärdheten”Pyramiderna i Güímar” visade sig även  innehålla en mycket intressant utställning om Tor Heyerdahl och hans resor.

Bland mycket annat besökte vi Basílica de Candelaria, Pyramiderna i Güímar, många orter på södra Teneriffa,  Annika & Anders fina hus och otroliga serpentinvägar på vägen till den gömda byn Masca.

Byn Masca byggdes av Guancherna – Teneriffas urinvånare. De levde utan kontakt med den övriga delen av ön. Byn är byggd i en ravin med 600 meter höga bergväggar. 1496 intog conquistadorerna dalen och dräpte befolkningen. Byn har varit helt gömd till 1927. 1991 byggdes den slingriga väg som går ner till dalen.

Vägarna till Masca är en väl så stor sevärdhet som den gömda byn

Middag ombord på Engla. Härligt att bli bjudna på middag efter vår intensiva turistdag med ett oändligt antal hårnålskurvor!

Tejde

Tredje dagen med bil åkte vi till Teide. Man tar sig med bil upp till drygt 2000 meters höjd och sedan med kabinbana nästan upp till toppen. Först sa de att kabinbanan var stängd hela dagen pga. väder så vi bokade biljetter till dagen efter och tog en vandringsled istället.

Spännande vandringsled på drygt 2000 m höjd vid Tejde

När vi kom tillbaka till bilen upptäckte Gertrud att de öppnat liften och vi lyckades boka om våra biljetter till samma dag.

Äntligen biljetter till kabinbanan som leder upp till ca 3500 m höjd

Uppe på Tejde vandrade vi i två timmar så långt man fick åt olika håll. Det var jobbigt i den väldigt tunna luften på ca 3500 meters höjd.

Det är så varmt i hålet vi hittade i marken att Björn  inte kunde sticka in handen. Otroligt att jordskorpan kan vara så tunn på 3500 m höjd!

På kvällen var de flesta svenska besättningarna på stan och tog en öl tillsammans. Bra initiativ av Kess!
De som deltog var förutom vi, Kess och Anne:
Leif och Malin HR48,  Beaucastel
Per-Erik & Lotta Amel,  Voyageur
Lars och Marie Monsun 31,  Anemone
Bjarne och Elsa Sagitta 35,  Pusan

Norra Teneriffa

Fjärde dagen med bil åkte vi norrut och badade och körde småvägar upp i bergen. Naturen på norra delen är otroligt lummig och man åker ibland i gröna tunnlar i vegetationen helt olikt den soliga torra södra delen av Teneriffa. Fukten kommer av att vindarna driver upp luften längs bergssidorna. Luften expanderar och kyls av så fukten faller ut som dimma eller regn.

På vissa ställen där vägen går på en bergskam sprutar dimman uppåt över vägen som från en snökanon.

Sedan var vi och köpte blixtlås och nätmaterial för att göra solskydd till sittbrunnen. Vi har en stor bimini men behöver mer skydd när solen kommer från sidan. Matinköp på en jättestor Carrefour innan bilen lämnades in i sista stund.
Ellen (Arcona) med Peter, Jackline, Lars, Hans och Anders hade kommit på morgonen. SOS på Think Twice på eftermiddagen och öl på stan efter middag ombord.

SOS ombord på Think Twice med vännerna från Engla och Ellen. Provisoriska solskydd från Ikea

Peter – räddaren i nöden!

Vi hade problem med vår watermakers ena pump. Peter hade ett pumphuvud i reserv ombord och det löste problemet. Stort tack!!! Reservpump, pumphuvud och nytt pumphuvud till Peter beställt för leverans i Las Palmas.

Riggarbeten

Vi träffade Danilo Origgi från riggfiman Nordest Canarias och vi frågade om reservdelar till vårt Facnor rullfocksystem. Diskussionen slutade med att Danilo och hans team fick installera nytt rullfocksystem, nytt förstag och nya toppvant på Think Twice. De gjorde allt med masten kvar på båten och inom 3 dygn från order! Otroligt kompetenta och noggranna. De inspekterade också resten av riggen och justerade allt som behövdes. Kul med riktiga proffs som gör mer än utlovat, till överenskommet pris och i rätt tid. De använder en svensk press från wireteknik.se. Det krävs stora krafter för att pressa ändstycken på våra 12 mm vant och stag.

Danilo inspekterade mastfoten inifrån med titthålskamera
Ett stim av pilotvalar kom rakt emot oss utanför hamnen i Santa Cruz. Häftigt – men svårt hinna fånga på bild.

Från Teneriffa seglade vi till ön La Palma (ej att förväxla med staden Las Palmas p Gran Canaria). Kryss upp till norra udden på Teneriffa. Det märktes att vi legat länge i hamn och sjöbenen var borta! Lugn segling under natten.

 

4 reaktioner på ”Teneriffa”

  1. Per-Erik och Lottas Amel Voyager, var den första Amel vi såg. Den låg till försäljning i Ardrossan i Scotland och vi blev blixtförälskad⛵️💕
    Ja hur historien gick vet vi ju…men inget är som första förälskelsen😃😃😃

  2. Er bästa tid är nu! Vilka roliga äventyr, men jösses ett sånt svettigt schema.
    Ni borde väl få lugnare på er översegling… eller?😃

    Lasse
    (7 grader, 12 m/s och regn…)

  3. Hej seglare i värmen!
    Här är det allt annat varmt – storm o regn och snövarning i Dalarna.
    Skönt att sitta framför brasan i köket och kurera sin förkylning, nu när lilla ellen är på land och täcket är på.
    Ser framemot en veckotripp till Marbella om en dryg vecka.
    HaD
    Hans & Ninna

  4. Wow, ni möter fler vänner än om ni gick på Drottninggatan i Stockholm. Wow. Roligt att läsa om era äventyr. Enjoy.

Kommentarer är stängda.