Norra Spanien

Vi har nu seglat västerut efter Spaniens nordkust och är nästan framme vid ”hörnet”. Hamnarna är trevliga, kusten väldigt vacker och det är få båtar. De flesta båtar man ser är små fiskebåtar.
Det har blivit minst två nätter i varje hamn utom Cudillero.
Skriv gärna kommentarer här på bloggen som respons på det vi skrivit eller berätta hur ni har det!

Castro Urdiales

Hit kom vi från Port Medoc i Frankrike. Vi ankrade gratis innanför piren. Det var lite språkförbistring så vi förstod inte vad det innebar att välja bort ”service”. Servicen bestod av transport till land med de två båtar som far omkring till alla svajliggare. Pontonbryggor finns inte. Vi tog jollen till land och det gick också bra.

Bästa utsikten är ju mot havet. Castro Urdiales.

Staden är trevlig! På kajen var det uppvisning med skateboard åkare som fick fart av en Vespa och sedan hoppade ut i sjön. Glatt och livligt dygnet runt!

En båt ankrade så nära oss att de genast hängde ut fendrar! När vinden vred och båtarna kom riktigt nära varandra blev de vänligt men bestämt bortkörda av Gertrud.

Think Twice ligger för ankar innanför pirarna i Castro Urdiales

Ribadisella

Väster om Castro Urdiales är det ganska långt till nästa hamn. Vi lättade så fort det ljusnat och kom i hamn i Ribadisella lagom tills det blev mörkt. 88 distansminuter.
Ribadisella är fantastiskt vackert med slingrande inlopp och häftiga bergsformationer.

Det smala vackra inloppet till den skyddade hamnen i Ribadesella

Hamnen är fin och trevlig men man ska vara  noggrann med navigeringen eftersom det finns grundområden och barriärer inne i hamnen som som inte syns vid högvatten. Mycket att se i omgivningarna. Hamnkaptenen pratade ingen engelska men var väldigt hjälpsam och kommunicerade via Google translate och pekade på skärmen på sin dator. Bra idé som man själv kan använda! Bara 20€ i hamnavgift. Det blev tre nätter i väntan på bättre väder.

Gertrud kollar in bergen

Ribadesella ligger i Asturien. Vi testade deras specialiteter på restaurangen men var väl inte överförtjusta…

Varken Asturiska specialiteter med bönor, korv och fett fläsk eller cider med elpump på flaskan var några höjdare. Björn håller god min…
Stora delar av  södra Europa har värmerekord men vi har många vädersystem  med regn och blåst som påverkar oss och har det inte så varmt. Vår nya stolpe med bland annat satellitantenn och grillbelysning i förgrunden.

Cudillero

Vi hoppade över Gijon (som säkert är en trevlig stad) eftersom vi gillar mindre orter bättre.
I Cudillero finn inga pontoner utan man ligger vid ett märkligt system med bojar. Grova smutsiga linor hänger under bojarna och man ska förtöja i både för och akter. Vi la oss istället längsmed en brittisk båt som låg på en bryggnock. De var trevliga och snart satt vi hos oss och drack vin.  Ägaren till platsen kom in med sin båt och bad oss flytta. Han var otroligt vänlig och visade oss till bojarna och hjälpte hamnkaptenen med översättning trots att vi olovandes knyckt hans plats!
Här blev det bara en natt och vi var aldrig iland.

Hamnen i Cudillero. Vi förtöjde i klustret med 3 bojar intill varandra. Inte så lätt att förstå hur det fungerar.
Spännande kust med mycket klippformationer avlöses av sandstränder. Höga bergskedjor i bakgrunden.

Ribadeo

Hamnen i Ribadeo ligger innanför en hög bro

Hamnen i Ribadeo sjuder av aktivitet med seglarskolor, massor av gamla träbåtar med loggertsegel etc. Folk har trevligt och en liten kollision är inget att fästa sig vid. Vi klarade oss men såg till att ha mycket fendrar på utsidan!

I Ribadeo träffade vi familjen Hugo, Birgitta och Sofie Pettersson från Örebro med Lagoon 380 katamaranen Melody. Vi hade en mycket trevlig kväll tillsammans ombord på Think Twice.

Björn meckar med generatorerna. Den ena har ibland en gäckande backström på ca 4 ampere- Bra med två motorer så man kan jämföra.

Viveiro

Viveiro ligger i Galicien. Gott om plats och låg hamnavgift. Vi betalade 24€. Enskrovstaxa och ARC-rabatt.

Trevlig engelsktalande hamnkapten  och fin stad. Melody kom också till Viveiro och förtöjde precis akter om oss. Trevlig kväll ombord på mycket fina och trevliga Melody!

Inspirerade av Hugo så vandrade vi upp till Monte Sãn Roque 353 m över havet. Jobbig vandring men utsikten väl värd besväret!

I kyrkan på toppen fanns denna finurliga anordning där man kunde lägga i ett mynt så tändes ett led-ljus. Banbrytande teknologiskt framsteg!

11 thoughts on “Norra Spanien”

 1. Hallå där. Så bra att ni bloggar för er egen skull så ni minns alla platser ni besöker med fina foton!!
  Ha D
  Kram från oss på m/s ellen 3

 2. Hej, följer er segling med intresse. En sådan där dröm som få lyckas förverkliga. Gertrud, kan Du klara båten vid fulla segel om det skulle hända Björn något? Kan Du klara att återvända till Björn om han hamnar i vattnet? Det är ju inte det lättaste om seglen är uppe.

  Ciderflaskan med elpump var kul!
  Irriterande med folk som inte tänker sig för och lägger sig för nära när man ligger på svaj.

  Denna sommar har varit bedrövlig hemma på Lidingö. Regnskur nästan varenda dag. Men i september reser Ingert och jag till Spanien på en REHAB-kur. Hoppas bara att värmeböljan i södra Europa då har lagt sig.

  Ni ser ut att ha en fantastisk resa. Önskar er fortsatt lycka till!

 3. Hej på er – ja er ser det ju inte ut att gå någon nöd på 🙂 Inte på oss här hemma heller, sommaren har inte kommit igång ännu… inga tropiska nätter så långt prognosen sträcker sig. Men jag tänker inte klaga för det är jättebra ändå. I fredags träffade vi s/y Yasmine (Lena & Mats) på golfbanan med efterföljande middag – det var så kul att snacka om vad vi varit med om efter att vi fått lite distans och kul att tala om framtiden – spännande och roligt 🙂 Kram på er

 4. Låter som om ni har det fantastiskt. Gillar att ni beskriver hamnar, anorlunda system och mottagande. Själva håller vi på att byta ut delar av motorumsisoleringen inte fullt lika kul.
  Segla vackert
  Tomas och Helene

  1. Bra att ni gillar det! Tänker på att det ska vara till nytta för er när vi skriver!

 5. Hej, härligt att läsa era blogginlägg. Vi är ju hemma i Sverige en sväng och har verkligen abstinens efter Ultimo. Vädret är inte någon hit här heller men ni får snart bättre väder när ni kommer lite längre söderut. Riorna när ni rundat Finisterre är ju mysiga så dem kan ni se fram emot.

  Många segelkramar,
  Carina & Conny

 6. Världen är verkligen så stor med oändligt många platser att uppleva. Trots att ni ”nyss” gav er iväg har ni redan besökt massor av intressanta ställen.
  Ni lyckas verkligen bra med att stava er igen alla ortnamn tycker jag, imponerande! Det lär väl inte bli enklare framöver, tänk Utö, Öja…😄
  På lördag har jag och Lena ett litet datorprojekt (workshop) tillsammans, vi får se hur det går.

  Hälsar Lasse.

 7. Tack för all information. Vi ser framemot att också besöka norra Spanien. Kram på er, sköt om er.

 8. Hej Björn o Gudrun

  Det är intressent att följa ert äventyr med fina bilder och beskrivning av platser med olika specialiteter där mat och dryck är spännande upplevelser
  Bästa hls Peter

Kommentarer inaktiverade.