Galicien

Galicien är den spanska region som ligger norr om Portugal. Galiciens kust kännetecknas av många, nästan fjordlika vikar som kallas för rías.

Ría de Cedeira

Efter tre nätter i Viveiro seglade vi vidare till Ría de Cedeira där vi ankrade på redden i skydd av piren. Det finns gott om plats för ankring men inga bryggor för förtöjning.

I Cedeira tog vi jollen till stan vid högvatten. Förtöjde elegant mitt i stan. Meningen var nog att jollar skulle lägga till någon annanstans…

Öl på stan och middag ombord.

 A Coruña

Segling till  A Coruña som det heter på Galiciska, La Coruña på Spanska.
Tankning och sedan förtöjning i Marina Coruña.
Vi använder alltid en tratt med ett filter som ska släppa igenom diesel men stoppa vatten och partiklar. Låter nästan för bra för att vara sant, dvs. måste testas genom att hälla i en massa vatten!

Fantastiskt. Vattnet rinner inte igenom – bara dieseln! För säkerhets skull testade vi över spilloljedunken. Stora modellen med dubbla filter från Racor är bättre eftersom dieseln rinner snabbare igenom.

På hamnkontoret i marinan väntade ett paket med vår handpumpade nödwatermaker av typ Katadyn Survivor 35. Den hade varit på service hos Mactra Marine i England och fått nytt membran mm.  Den ska bara användas om den elektriska watermakern skulle haverera totalt.

Vi hissade vår ARC deltagarflagga så vi fick rabatt på hamnavgiften i A Coruña

På kvällen blev vi bjudna på en fantastisk SOS ombord på Space där Lena och Anders fixade en härlig Tapas-middag. Vi fick lära oss att fräsa Pimientos de padrón i olja + salt. Allt mycket gott!!

Anders visar oss hur man fräser Pimientos de padrón. Proffsigt iklädd läderförkläde och koncentrerad min. Obs Space  förgyllda flaggstångsknopp i bakgrunden!
Bara vin, bara vin… Lena fyller på så vi kan leva upp till sångtexten..
Vi cyklar hem genom stan. A Coruña har ett härligt nattliv och är en vacker stad.

Tapaslunch på stan och besök i fyren Hercules som är världens äldsta fyr i drift.

Världens äldsta fyr som är i drift: Hercules tower vid A Coruña. Ursprungligen byggd av romarna! Fyrljuset sitter 106 m över havet och man kan gå upp inne i fyren som också är museum över fyrens historia.

Fyren är den största turistattraktionen i A Coruña enligt Trip Advisor och absolut värd att besöka. Inträdet är måttliga 3€ men man kan få vänta lite på att komma in.

Betalning av Tapas-lunchen på Jamonerian i A Coruña. Verkar finnas skinka så det räcker några dar…Björn ser misstänksam ut när han måste slå PIN-koden för fjärde gången och i olika apparater. Men det blev nog rätt draget ändå.
Piren i A Coruña. Imponerande! Obs cykelrondellen i änden! När får vi se ett liknande pirbygge på Lidingö…?
Vi hade så trevligt ombord på Space så vi fortsatte med grillkväll hos oss kvällen efter

Ría de Camariñas

För ankar i Ria de Camariñas.

Efter två nätter i A Coruña blev det snabb segling med öppen vind (!) till Ría de Camariñas där vi ankrade i en vind på 12 m/s. Vi la ut 40 meter kätting vid ett djup på 3-6 meter (beroende på tidvattnet). När vi ankrar backar vi alltid fast ankaret rejält med motorerna för att säkra ett bra fäste. Vi har ett 33 kg Rocna Vulcan med 80 meter kätting  med 10 mm diameter.
Vi satte på plottern som ritar ett spår hur vi rör oss kring ankaret.

På iPaden kan vi spegla plottern så vi kan ta med iPaden i kojen och kolla hur vi rört oss om man blir orolig en blåsig natt.

Vi tog jollen i stark medvind till orten Camariñas där vi turistade och åt squid och bläckfisk i olika former till lunch.

Spansk lunch på stan

Färden tillbaka blev rätt blöt i den hårda motvinden…

Delfiner

Vi blir ofta uppvaktade av delfiner som kommer i grupp och simmar runt stävarna på båten. Vi blir alltid lika glada! Delfinerna är svåra att fånga på bild.

Uppvaktade av 7 delfiner samtidigt.
Gertrud lyckas inte riktigt klappa delfinen

Ría de Muros

Efter tre nätter i Camariñas hade vinden lagt sig och det blev motorgång i bleke till Ría de Muros…

Visst är kusten häftig?

Efter att ha kikat in i hamnen i Muros bestämde vi oss för att svajankra norr om hamnen.  Hamnen är fin men det är mysigare att ankra och ta jollen iland. När vi la till kom vinden vi saknat under dagen!

En bred gata i charmiga Muros. Gränderna är mycket smalare.

 

 

 

8 thoughts on “Galicien”

 1. Jaa! Delfiner! Speciell upplevelse å känsla att möta dessa fantastiska simmare i deras egen miljö.
  Fint fångat på bild också.
  Lasse.

  1. Du har tagit många bra delfinbilder för att inte tala om fågelbilder!

 2. Det är en underbar kust ni seglar nu så passa på och njut! Om ni inte hunnnit prova kan jag rekommendera ett gott vitt från Galicien är Martin Codax som kan kosta mellan 7,99-9,99 Euro beroende på vilken affär ni handlar i. Allt bra här hemma och nu börjar det bli svalare om morgonen med temperaturer runt 10-12 grader 🙂 Fair Winds!

  1. Vi har inte haft det så varmt eftersom många kallfronter gått in över norra Spanien. Så det är ju uppiggande att det är kallt hemma 🙂
   Tack för tipset, ska kolla efter vinet. Vi har fortfarande mycket kvar av flaskorna från Île de Ré.

 3. Så roligt att läsa om alla rior som vi också har fina minnen från. Vi kommer efter om ett antal veckor, just nu är vi Bangor strax utanför Belfast.
  /Mats

  1. Irland verkar också väldigt trevligt. Vi har bilat på Irland men bara sett Irland på håll från båten. Går ni direkt mot Spanien från Irland?

 4. Låter härligt. Tack för alla tips. Sköt om er. Vi kommer om en månad .kram från Gunnel o Lasse

Kommentarer inaktiverade.